X

“Βαβέλ” για το ελληνικό πρόγραμμα

Αυστηρά μηνύματα από το Βερολίνο και πρωτοβουλίες για λύση από Βρυξέλλες. Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση. Εμμένει ο Τόμσεν για συντάξεις και αφορολόγητο.

Ant1news

Λεκτικές αντιπαραθέσεις, ανοιχτές διαφωνίες για την Ελλάδα και κριτική προς τον Πολ Τόμσεν σημάδεψαν τη… δύσκολη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συνταγή του Ταμείου περιλαμβάνει απομείωση χρέους, δραστικές περικοπές στο συνταξιοδοτικό αλλά και μία γενναία μείωση στους φόρους.

Τα μέλη του Ταμείου ερίζουν ανοιχτά για τη δημοσιονομική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, αλλά συστήνουν τη λήψη σκληρών μέτρων, όπως νέες μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, η Αθήνα αναζητεί τρόπο να κλείσει την αξιολόγηση, εν μέσω αυστηρών μηνυμάτων από το Βερολίνο και πρωτοβουλιών για λύση από τις Βρυξέλλες.

Αμετακίνητος στις θέσεις του εμφανίστηκε ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε «επώδυνες πολιτικά και κοινωνικά μεταρρυθμίσεις» προκειμένου να κατορθώσει να επιστρέψει στο «δρόμο της διατηρήσιμης ανάπτυξης».

 

Στο στόχαστρο του Γερούν Ντάισελμπλουμ βρέθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μεταξύ άλλων κρίνει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος και εκτιμά ότι η χώρα, παρά το πακέτο μέτρων που πήρε, δεν θα καταφέρει να πετύχει πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, στριμωγμένος εμφανίζεται ο Σόιμπλε από τον γερμανικό τύπο, στο θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μάλιστα, γίνεται λόγος για επικίνδυνα ρίσκα που παίρνει στο θέμα της Ελλάδας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. 

Βρίθει από εκτιμήσεις και αναλύσεις για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης ο γερμανικός Τύπος λίγες μόνο ώρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την Neue Zürcher Zeitung «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές».

“Mέτωπο” Τσακαλώτου-Στουρνάρα κατά του ΔΝΤ

Σκληρή απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω των επιστολών που έστειλαν και ενσωματώνονται στην έκθεση του άρθρου 4 η οποία δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα.

 

Σε αρκετά σημεία μάλιστα, στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών χρησιμοποιείται η έκφραση «παραπλανητικά στοιχεία». Τσακαλώτος και Στουρνάρας επιχειρούν να αποδομήσουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ χωρίς να μπαίνουν στην κουβέντα για το εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή εάν είναι ρεαλιστικός ο στόχος για 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την πεποίθησή του ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, καθώς τα θέματα που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι λίγα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ.Παπαδημητρίου.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, ότι είναι δευτερεύουσας σημασίας η ένταξη της Ελλάδας, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ουσιαστικά τον "άδειασε".

Όλα αυτά, λίγες ώρες μετά τις συστάσεις Ντράγκι για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στη σκιά νέας δημοσκόπησης, στην οποία μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων, ζητά εκλογές ή δημοψήφισμα.