X

Από εξονυχιστικούς ελέγχους οι επιχειρήσεις που “μεταναστεύουν”

Στόχος να γλιτώσουν την υπερφορολόγηση και να μπορούν να είναι βιώσιμες. Στα «σκαριά» σχετική ρύθμιση από το ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Από την κρησάρα των ελεγκτικών μηχανισμών  θα περνούν οι επιχειρήσεις οι οποίες μεταναστεύον σε γειτονικές χώρες, αλλά διατηρούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα, ώστε να γλιτώσουν την υπερφορολόγηση και να μπορούν να είναι βιώσιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το υπουργείο Οικονομικών, έχει στα «σκαριά» ρύθμιση, και αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία, ένα σημαντικό μέρος από αυτές τις μεταναστεύσεις επιχειρήσεων φαίνεται να αφορά σε πλασματικές μεταφορές, καθόσον οι επιχειρηματικές δραστηριότητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση.

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε ότι «πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρηματικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύονται με καταχρηστικό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της EE».

Ο υπουργό αναφέρει ότι υφίστανται πρωτοβουλίες και σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών-μελών. Στα ανωτέρω πλαίσια πρωτοβουλίες όπως η CCBR (country by country report) θα διευκολύνουν τη ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών μελών και θα επιτρέψουν στις Εθνικές φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγής.

Όσον αφορά τις μεταφορές έδρας που γίνονται για πραγματικούς λόγους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν, δεδομένης και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.