X

Αρνήθηκαν να παραιτηθούν τα “golden boys” του ΑΔΜΗΕ

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ δεν παραιτήθηκαν παρά το γεγονός ότι είχαν δεσμευτεί. Επιρρίπτουν ευθύνες στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ant1news

Είπαν… ξείπαν! Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μανώλης Κορωνιωτάκης και Ιωάννης Μπλάνας, αρνήθηκαν τελικά να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, όπως είχαν συμφωνήσει ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Προηγήθηκε η κατάθεση ερώτησης στη Βουλή από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατία, Κωνσταντίνο Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία τα δύο κορυφαία στελέχη της εταιρίας αύξησαν τις αμοιβές τους στις 20.000 ευρώ το μήνα και έλαβαν περί τις 200.000 ευρώ ως αναδρομικές αποδοχές για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Κορωνιωτάκης και Μπλάνας υποστήριξαν ότι η αύξηση στις αποδοχές τους ήταν νομότυπη, ενώ επέρριψαν ευθύνες στο Υπουργείο για λάθος χειρισμό της υπόθεσης. Προκειμένου να προχωρήσουν στην παραίτησή τους, φέρονται να ζήτησαν εγγυήσεις και προστασία.

Πάντως, πηγές του Υπουργείου ανέφεραν ότι η αντικατάσταση των δύο μελών της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ είναι δεδομένη και δρομολογημένη.

Δήλωση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ που προέρχονται από τη ΔΕΗ

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν στην δήθεν στάση μας ως μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που προέρχονται από την ΔΕΗ, σχετικά με το θέμα των αμοιβών του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Εμμ. Κορωνιωτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Ι. Μπλάνα και εις αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Ουδέποτε εγκρίθηκε ο προσδιορισμός του ύψους των αμοιβών του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ κ. Εμμ. Κορωνιωτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Ι. Μπλάνα στα ποσά που δημοσιεύτηκαν στον τύπο και όπως πληροφορηθήκαμε εισέπραξαν.

- Ουδέποτε περιήλθε σε γνώση μας, αλλά ούτε και σε γνώση του Εποπτικού Συμβουλίου, πριν την εκταμίευση των ποσών αυτών, ότι οι καταβληθείσες αμοιβές αναπροσαρμόστηκαν και δη αναδρομικά στο ύψος των ποσών που είδε το φως της δημοσιότητας.

- Είναι προφανές ότι ποτέ δεν ήταν στη βούληση του νομοθέτη, μετά το 2010, ο καθορισμός των αμοιβών Προέδρων και Διευθυνόντων Συμβούλων δημοσίων επιχειρήσεων σε αυτά τα ύψη.

- Η υπ’αρ. 43/29.7.2016 απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, που μεταξύ άλλων προενέκρινε τις αμοιβές των ανωτέρω Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου για την περίοδο από 1.1 έως 31.12.2016, έλαβε υπόψη τα μέχρι τότε εισπραχθέντα ποσά, και υπέκειτο σε περαιτέρω ακριβή προσδιορισμό κατά το άρ.21 του Καταστατικού που προβλέπει προσδιορισμένη κατά ποσό και ανά σύμβουλο του ΔΣ αμοιβή ή/και αποζημίωση.