X

“Καυτό” ραντεβού Τσακαλώτου-δανειστών για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Είμαστε κοντά στο να βρεθεί κοινό έδαφος επιστροφής των θεσμών, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

 

Θετικά είναι τα μέχρι στιγμής μηνύματα από την ύστατη προσπάθεια που γίνεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο για το ζήτημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 από την σημερινή συνάντηση αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» για την αξιολόγηση κάτι που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα και την επανέναρξη των συζητήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως αν τελικά βρεθεί η «χρυσή τομή» οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Κυριακή και την Δευτέρα το πρωί θα ξεκινήσουν, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’αξιολόγησης.

Ωστόσο "φρένο" στην ελπίδα βάζει το νέο μήνυμα του εκπροσώπου του Eurogroup πως δεν υπάρχει βιασύνη για συμφωνία πριν το καλοκαίρι.

«Οι πρώτες μεγάλες πληρωμές για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο και καμία ατμόσφαιρα κρίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης είπε ότι θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.

Η υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και πραγματοποιείται στον χώρο του Συμβουλίου της ΕΕ συμμετέχουν.

Στην συνάντηση συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο που θα επιδώσουν σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όπως αποκάλυψε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιάσουμε μία κοινή θέση στους Έλληνες», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα αποδεχθεί την πρόταση. «Θα δούμε τι θα βγει», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σχολιάζει το Reuters, πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη δεδομένων των διαφορών που είχαν εκφράσει αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.

Τι ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα

Οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν η Αθήνα να λάβει επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει καλά τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με αυτήν, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ τώρα, αλλά και το 2018, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα 1% του ΑΕΠ για να νομοθετηθούν τώρα, και επιπλέον (μέτρα) 1% το 2018, εφόσον κριθεί αναγκαίο», ανέφερε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μετά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Η Γερμανία στοχεύει σε μία επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν.

Ερωτηθείσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα σχόλια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Αθήνα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, απάντησε: «Στην παρούσα φάση εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε πως η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Σε αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν όλες μας οι προσπάθειες».

Η πρόταση Τσακαλώτου προς τους δανειστές

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, έχει ζητήσει τα επιπλέον μέτρα για το 2019-2020 να είναι περιορισμένα και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορούν να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο τα όποια προ-νομοθετημένα μέτρα (pre-legislation measures) τα οποία θα τεθούν σε ισχύ, αν δεν πιαστούν οι στόχοι. Κάποιες πληροφορίες μιλούν και για ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συνδυαστεί με την ψήφιση των μέτρων.

«Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα συζητηθεί», δήλωσε η δεύτερη πηγή, αφήνοντας περιθώριο ερμηνείας ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να συζητηθεί και να συμφωνηθεί τμηματικά, για να αποφευχθεί η εμπλοκή με τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

 

Αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, αυτό οφείλεται στο ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη και υπέρβαση εσόδων, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή αναφορικά με τη διαπραγμάτευση. Αυτό έγινε γιατί τελείωσε το «φαγοπότι», τόνισε. Γι’ αυτό σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη είναι θέατρο του παραλόγου ορισμένα αιτήματα που διατυπώνονται, όπως είπε.

 

Την άποψη ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί τόσο τις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές εκτιμήσεις και θέλει να ξαναεξετάσει θέματα που έχουν ήδη διορθωθεί, περιλαμβανομένης της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, εξέφρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο CNBC. Όπως είπε «υπάρχουν συνεχιζόμενες προσπάθειες να καταλήξουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα» για την αξιολόγηση.

 

Νωρίτερα, από τη Χάγη, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε δηλώσει ότι στη σημερινή συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά όχι και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις παίρνουν πολύ χρόνο, όμως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στους Financial Times. «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.

 

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. Ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην σκληρή γραμμή του, ζητώντας άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, το EWG της Πέμπτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

 

Αν και οι επόμενες πληρωμές ομολόγων της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρέπει να επιτευχθεί μία σημαντική πρόοδος έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί η πολιτικοποίηση του θέματος στις επερχόμενες ολλανδικές και γαλλικές εκλογές, αναφέρουν οι Financial Times.

 

Εν τω μεταξύ ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, κάνει λόγο για θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα και που πρέπει να χαλαρώσει. "Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό! Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας", τόνισε ο ίδιος.

 

Ο Τζιάνι Πιτέλα από πλευράς του σημειώνει ότι ο Σόιμπλε παίζει με τη φωτιά όταν πρόκειται για την Ελλάδα. "Η Αθήνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Τώρα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και να προβούν σε μια αισθητή απομείωση του χρέους. Όπως πάντα, ο Σόιμπλε προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, προκειμένου να πολώσει την εγχώρια πολιτική σκηνή. Αυτό είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο – με φόντο μάλιστα τις βερμπαλιστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της Ευρώπης", τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.