X

Πολιτική διέξοδο για αποφυγή των επώδυνων νέων μέτρων αναζητά η Αθήνα

"Πικρόγλυκο" το ...ραντεβού στις Βρυξέλλες. Πιθανή η επιστροφή των κλιμακίων, όμως για συζήτηση νέων μέτρων 3,6 δις. Η στάση του Μαξίμου

Ant1news

Η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με εκπροσώπους των δανειστών αποτύπωσε την πρόοδο στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, αλλά και το μεγάλο χάσμα που παραμένει ανάμεσα σε αυτά που είναι έτοιμη να αποδεχθεί η ελληνική Κυβέρνηση και σε αυτά που απαιτεί το ΔΝΤ.

Ως θετική εξέλιξη εκλαμβάνεται το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλοι, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ από την άλλη πλευρά συμμετείχαν πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ήταν ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της αποστολής Νικολά Τζαμαρόλι και το μέλος του ΔΣ του ΕΜΣ Ρολφ Στρος.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής, Μάριο Μπούτι, και ο υπεύθυνος του ελληνικού προγράμματος Ντ. Κοστέλο.

Σε κοινό μέτωπο οι δανειστές

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από χθες, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι  κατέληξαν σε μια κοινή θέση σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τους από την Ελλάδα. Προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι η υιοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δις ή ποσοστού 2% του ΑΕΠ.

Τα μισά από αυτά θα νομοθετηθούν άμεσα ενώ τα υπόλοιπα θα προβλεφθούν αλλά θα ισχύσουν σε περίπτωση που η χώρα μας αποκλίνει από τους οικονομικούς στόχους που θα τεθούν τελικά.

Παράλληλα όμως συζητείται να προβλεφθεί και το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα σε περίπτωση που η Ελλάδα τα καταφέρει και υπερβεί τους στόχους.

Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών;

Η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση. Οι πληροφορίες λένε ότι η επιστροφή του κουαρτέτου είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Σε αυτό το ενδεχόμενο συνηγορεί και η δήλωση του Ντάισελμπλουμ μετά τα το τέλος της συνάντησης, ο οποίος εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος και υποστήριξε ότι «είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα. Θα κάνουμε απολογισμό της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Eurogroup».

Μαξίμου: πρόοδος μεν αλλά οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν παράλογες

Κυβερνητικοί κύκλοι μετά το τέλος της συνάντησης εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι και δήλωσαν ότι ναι μεν υπήρξε πρόοδος αλλά οι απαιτήσεις που εξακολουθεί να θέτει το ΔΝΤ, παραμένουν παράλογες.

Παράλληλα πηγές του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στον ant1news.gr, τόνιζαν προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδεχθούν οι θεσμοί τα καλά αποτελέσματα του 2016 και την υπεραπόδοση, αλλά και την ανάπτυξη του 2017.

Επίσης θα πρέπει να αλλάξει γραμμή το ΔΝΤ για το 2016. Αν το κάνει αυτό το κενό του 2018 θα μειωθεί κατά 500 εκ. ευρώ και ανάλογα θα ισχύσουν και για το 2019.

Σε κάθε περίπτωση οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν στην σημερινή του ομιλία στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις εξελίξεις επανέλαβε αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πρέπει να υπάρχει ίδια βάση για την διαπραγμάτευση και να αναθεωρήσου στο ΔΝΤ τις εκτιμήσεις τους».

Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, αλλά δεν τίθεται ακόμα θέμα επιστροφής των κλιμακίων.

Τέλος υποστήριξε ότι η Μέρκελ δεν θέλει να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό και γι’ αυτό κάποια στιγμή θα παρέμβει.

Την ίδια ώρα το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία στην προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει, αν και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Ο Μάρτιν Σουλτς εμαφνίστηκε θετικός ως προς το ελληνικό ζήτημα δηλώντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά και με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, με τον Σόιμπλε να του επιτίθεται κατηγορώντας για λαϊκισμό σε ότι αφορά τη θέση του για την Ελλάδα.