X

Τσίπρας: δε θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού

Το ΔΝΤ δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Την αξιολόγηση την κάνουν δύσκολη οι διαφωνίες των δανειστών, είπε ο Πρωθυπουργός για την αξιολόγηση.

Ant1news

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξαν οι εργασίες της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όπως ήταν φυσικό περιελάμβανε και την «απάντηση» τους στις απαιτήσεις των δανειστών μετά και τη χθεσινή τους συνάντηση με Τσακαλώτο και Χουλιαράκη, στις Βρυξέλες.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι το 2017 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη, λόγω των εκλογών σε πολλές χώρες, του Brexit, αλλά και της ανόδου της ακροδεξίας.

Επίσης ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ δημιουργεί πρωτόγνωρο περιβάλλον γιατί κλονίζει τις ευρωατλαντικές σχέσεις.

«Η χώρα μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε μετά την χρεοκοπία της παραμένει πυλώνας σταθερότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση και παρά τις πιέσεις από τους πιστωτές να προστατεύσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Αξιολόγηση

«Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση που δεν είναι από μόνη της δύσκολη. Την κάνει δύσκολη η διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές. Το ΔΝΤ έχοντας χάσει κάθε επιστημονική αξιοπιστία από τις διαρκώς λάθος προβλέψεις και τις λάθος συνταγές του βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς νέα απομείωση του χρέους.

Αυτό έγινε απολύτως σαφές στη συζήτηση του ΔΣ του για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη ενώ κατανοούν ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αναπόφευκτη και αργά ή γρήγορα θα συμβεί αρνούνται να το αποφασίσουν λόγω των εκλογών. Είναι στενόμυαλη λογική γιατί η ακροδεξιά θα ανεβαίνει όσο η Ευρώπη θα παραμένει άβουλη και ανίσχυρη.

Ούτε όμως το ΔΝΤ δείχνει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Το ΔΝΤ δειλιάζει να πει την αλήθεια και παίζει ένα παιχνίδι πόκερ ή τον μουτζούρη.

Επειδή δεν θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να εφεύρουν νέες απαιτήσεις στην Ελλάδα για να χρεώνεται η χώρα την κωλυσιεργία και την απόφαση να μην χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Δεν είμαστε πλέον μόνοι μας

«Δεν είμαστε μόνη σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η χώρα πέτυχε εκπληκτική απόδοση στα έσοδα γιατί τελείωσε το “πάρτι”. Έτσι ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε την εφάπαξ 13η σύνταξη.

Οι ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν την υπερκάλυψη του στόχου. Οι τεχνοκράτες έχουν μεγάλη δυσκολία να στηρίξουν τις απόψεις τους. Η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Τα στοιχεία που επικαλούνται όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι έγκυρα. Αυτό το επισήμανε και η Κομισιόν.

Περιμένουμε να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν ξεκινούμε από την ίδια βάση. Περιμένουμε να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις ώστε να ξεκινήσουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Εμείς δεν θα δεχτούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του λαού. Δεν θα επιτρέψουμε μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα άλλα παιχνίδια με τη φωτιά. Όσοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δυο ταχυτήτων παίζουν με τη φωτιά.

Είμαι βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει να παίζουν με τα σπίρτα στην πυριτιδαποθήκη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Επίθεση σε Σόιμπλε

«Θα παρακαλέσω θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον γερμανό υπουργό οικονομικών από επιθέσεις και αφορισμούς κατά της Ελλάδας.

Η κοινή ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια ορίζει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όπως είπε, το SPD εγκάλεσε τον Σόιμπλε ότι επιχειρεί να συντηρήσει την ένταση στην Ελλάδα.

Τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Να τηρήσουν και οι εταίροι όσα συμφωνήσαμε. Θα συζητήσουμε ότι είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας και στο πλαίσιο της λογικής. Απαιτήσεις που δεν υποστηρίζονται από την λογική και τους αριθμούς δεν πρόκειται να συζητήσουμε, σημείωσε.

Για πρώτη φορά από το 2010 η Ελλάδα τηρεί ένα πρόγραμμα και πιάνει τους στόχους», δήλωσε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

 

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στη ΝΔ μέσα από την αβεβαιότητα μπορούν να στηρίξουν τον σχεδιασμό τους και τις προθέσεις τους να συνδεθεί η χώρα και η οικονομία στα ισχυρά συμφέροντα και την επιστροφή της διαφθοράς.

«Τους περιμένει απογοήτευση γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει θετικά. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μια μόνο παράταξη. Βρίσκεται σε σταυροδρόμι λόγω των κρίσιμων αναμετρήσεων αλλά τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπουμε ότι η ακραία νεοφιλελεύθερες δυνάμεις χάνουν δυνάμεις. Αυτό γίνεται τόσο στη Γαλλία, όσο και στη Γερμανία.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτές τις αλλαγές και τη νέα πραγματικότητα. Το παιχνίδι είναι ανοικτό και το κρίσιμο σύνθημα με το οποίο κερδίσαμε τις εκλογές “ανατροπή στην Ελλάδα αλλαγή στην Ευρώπη” μένει να το δούμε», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως παρατήρησε, «επιμένει να θέλει να είναι η ουρά της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη».

«Είχε πολλές ευκαιρίες να υπερβεί αυτές τις αγκυλώσεις και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Επιμένει όμως σε μία αδιέξοδη εμμονή», είπε, καλώντας το  ΠΑΣΟΚ  να συνειδητοποιήσει ότι «τα πράγματα αλλάζουν» στην Ευρώπη και ότι «σε λίγο θα είναι οι μόνοι που επιμένουν σε συνεργασία με τη δεξιά».