X

Κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση

Στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup. Τι ζητούν οι δανειστές. Μεγαλώνει το μεταξύ τους χάσμα. Λύση πακέτο χωρίς νέα μέτρα θέλει η Αθήνα.

Ant1news

Μπροστά σε αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση, με την ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίζει μέσω των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι θα δεχτεί λύση «πακέτο», η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για το χρέος, μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα και κυρίως όχι εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων, όπως ζητεί το ΔΝΤ.

Το Ταμείο ζητεί αφενός λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, επιμένει σε μείωση συντάξεων και μισθών – όπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή – καθώς και μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ.

Η Κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώνει ότι, η μείωση των συντάξεων είναι προτιμότερη από την μείωση του αφορολόγητου.

Κι ενώ η Γερμανία επιμένει για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα δέκα χρόνια, οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δημοσιεύτηκαν χθες, συνοδεύτηκαν από τις αιχμηρές δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί για την εμμονή του ΔΝΤ στις απαισιόδοξες προβλέψεις, τονίζοντας ότι, η ελληνική διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει, αλλά με τα σωστά στοιχεία.

 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κάλεσε το ΔΝΤ να μην παραβλέπει την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος υπεραποδίδουν. Ανέφερε επίσης ότι, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, απέδωσε την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, ενώ ξεκαθάρισε ότι, «το ΔΝΤ είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλοι», τονίζοντας ότι «είναι η συμμετοχή του δημιουργεί πολλά προβλήματα».

Πάντως, τόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα, για να συναντήσει τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι, διαβλέπεται λύση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Το ΔΝΤ, με την υποστήριξη της Γερμανίας και των συμμάχων της, απάντησε διά στόματος Κριστίν Λαγκάρντ ότι, οι προβλέψεις του Ταμείου είναι σωστές και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

Κι ενώ ο Υπουργός Οικονομικών δήλωνε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ότι, δεν υπάρχει τελεσίγραφο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης, σημείωνε παράλληλα ότι, στόχος είναι μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ημερομηνία η οποία βρίσκεται ασφυκτικά κοντά.

Στην περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις αρχές Μαρτίου, δεν αποκλείεται το ελληνικό ζήτημα να μετατεθεί για τον Μάιο.  Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, εκτός του ότι βάζει την Ευρώπη σε εκλογικό ρυθμό (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία), φέρνει την ελληνική οικονομία στα όριά της, αφού τότε η λύση θα είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τον Ιούνιο χάνεται οριστικά ο χρόνος για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μια λύση έκπληξη της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί από τώρα αλλά όπως φαίνεται θα είναι αρκετά σκληρή σε μέτρα και δεσμεύσεις για την Ελλάδα.