X

Πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μεγάλη "απόβαση" των αγροτών στην Αθήνα για να ακουστούν τα αιτήματά τους. Στα μπλόκα θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ant1news

 

Τις επόμενες ημέρες αποφασίζουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες που πρόσκεινται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, οι οποίοι διοργάνωσαν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διεκδικώντας κυρίως αλλαγές στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Αγρότες από διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Βάθη και ακολούθως πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στην Πλατεία Βάθη παραβρέθηκε και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι: «Οι αγρότες στέλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ΕΕ για τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν και τους διώχνουν από τη γη τους» και πρόσθεσε πως: «Χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα, συμπράσταση όλου του λαού. Μόνο με κοινούς, ενωτικούς αγώνες μπορούμε να προχωρήσουμε».

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, είπε μεταξύ άλλων πως «πραγματοποιούμε το σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο και καλούμε όλο το λαό της Αθήνας που υποφέρει από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ να μας δείξει αλληλεγγύη. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

 

Το παρόν στο συλλαλητήριο της Αθ'ηνας έδωσαν αγρότες από περίπου 40 μπλόκα διαφόρων περιοχών της χώρας.

 

 

 

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων, όπως έχουν διατυπωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, είναι η κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στον  ΟΓΑ,  η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και  αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

Επίσης, ακατάσχετο λογαριασμό στο ύψος των 15.000 ευρώ, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς και διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια έως 200.000 ευρώ.

 

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε παναττική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου.

Συνάντηση αγροτών με κυβερνητικό κλιμάκιο

Κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιωάννη Δραγασάκη, θα έχει αύριο σύσκεψη εργασίας με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Η συνάντηση θα γίνει στις 4 το απόγευμα, στα γραφεία της αντιπροεδρίας στην Οδό Ζαλοκώστα, και εκτός από τον κ. Δραγασάκη, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, ο αν. υπουργός Ενέργειας Σ. Φάμελλος ο υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και η υφυπουργός. Οικονομικών Αικ. Παπανάτσιου.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες.

 

Με αποχή από το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά σταθερά στα μπλόκα τους και έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτούς.

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες την περασμένη Παρασκευή είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, από την οποία όμως δεν έμειναν ικανοποιημένοι, τονίζοντας πως δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους.