X

Παρατηρητής του ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής ενημερώνοντας την Βουλή. Τι είπε για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

Ant1news

 

Παρουσία της εκπροσώπου του ΔΝΤ, κ. Καρόλοβα, έγινε δύο ημέρες πριν "ο διάλογος εργασίας" μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ελληνική οικονομία στις 21 Απριλίου του 2017.

«Μας ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής του ΔΝΤ "κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά» είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θανάσης Θανόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ όπως γράφει το capital.gr δεν αποκάλυψε εντός της Επιτροπής λεπτομέρειες, και αν θα έρθει ξανά ο ο παρατηρητής του ΔΝΤ και τι ακριβώς θα κάνει στην ΕΛΣΤΑΤ.

«Στο αποτέλεσμα της 21ης Απριλίου του 2017, στην επίσκεψη της Eurostat και του διαλόγου, μας ζήτησαν να υπάρχει παρατηρητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φυσικά, με τους λόγους και με τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται, όσον αφορά τη δήλωση εμπιστευτικότητας και όλα αυτά, με μεγάλη χαρά και για λόγους διαφάνειας, εμείς δεχθήκαμε να υπάρχει παρατηρητής, οπότε εμείς είμαστε απόλυτα διαφανείς. Δεν υπάρχει κάτι να φοβηθούμε, όσον αφορά τόσο τις πηγές μας, αλλά και τις μεθόδους μας. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν κάποια "θεματάκια" εμπιστευτικότητας, μη-αποκάλυψης ταυτότητας μονάδων ή Φορέων, τα οποία εννοείται ότι τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως ισχύουν και για όλους τους άλλους χρήστες» τόνισε ακόμη ο κ. Θανόπουλος.

Σύμφωνα με το capital.gr που επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο παρατηρητής του ΔΝΤ ήταν η κ. Καρόλοβα, με την οποία σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία, αλλά ήταν η πρώτη φορά, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, που ζήτησε να παραβρεθεί η ίδια στις εργασίες διαλόγου, επί δύο ημέρες μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat.  

Ο Θανάσης Θανόπουλος επανέλαβε ότι τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ανάπτυξη 0,3% για το έτος 2016, αλλά μένει να επιβεβαιωθούν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όσο αναφορά στην αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων υπογράμμισε ότι "την έχουμε αποδιώξει την ρετσινιά των greek statisticts. Νομίζω μας εμπιστεύεται πια η Eurostat, δεν υπάρχουν αστερίσκοι στα στοιχεία. Δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat είναι τα ελληνικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat". 

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα παραδέχτηκε μια "ασυμφωνία που υπάρχει στον πίνακα 27 μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ", σχετικά με τη σειρά κατάταξης στοιχείων φορέων γενικής κυβέρνησης , υπογράμμισε πως αυτό "δεν προκαλεί πρόβλημα", ωστόσο τόνισε ότι θα έπρεπε να συμφωνούν". 

Σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΛΣΤΑΤ επεσήμανε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα είναι έτοιμο ένα σχέδιο Οργανογράμματος της υπηρεσίας και τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα data center "ώστε να υπάρχει ένας 'κόμβος' του τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από την υπηρεσία".

Τι απαντά η ΕΛΣΤΑΤ

Ουδέποτε ελέχθη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιο Θανόπουλο, κατά την ακρόασή του από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως αναγράφηκε και μεταδόθηκε.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αθανάσιος Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής ότι, στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο.