X

Μοσκοβισί: το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή

Ο Μοσκοβισί υπερθεμάτισε ακούγοντας τον Τσίπρα να λέει ότι δε θα δεχτεί μέτρα λιτότητας και τόνισε ότι θα είναι πάντα φίλος της Ελλάδας αλλά απαιτητικός.

Ant1news

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις δηλώσεις του στόχευσε ευθέως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας τις απειλές του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών μου τα τελευταία χρόνια να αποφευχθεί το Grexit: Αυτό θα κατέστρεφε την ακεραιότητα ακόμη και το νόημα ύπαρξης του ευρώ. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή. Τώρα, στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για μια “ιστορία επιτυχίας”: μια ισχυρή Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Ο κ. Μοσκοβισί ερχόμενος στην Αθήνα με προφανή στόχο να λειάνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Κυβέρνηση, υπερθεμάτισε ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί μέτρα λιτότητας.

Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μοσκοβισί δήλωσε, «όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τους αριθμούς και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Συνεπώς, το μήνυμα είναι ότι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση, σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ».

 

 

Με τη σειρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε «εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Όμως, όπως είπατε, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, ώστε να είναι ελκυστική για ξένες επενδύσεις, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Διότι η εμπιστοσύνη είναι το σημείο-κλειδί, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς». 

 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρασημοφόρησε τον Πιέρ Μοσκοβισί για την πάντα υποστηρικτική προς την Ελλάδα στάση του.

Ο ΠτΔ επεσήμενε ότι «η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση της ενότητας της ίδιας της Ευρωζώνης.  Επομένως, συμβάλλοντας προς αυτή την κατεύθυνση στην ουσία συμβάλλετε στην ενότητα της Ευρωζώνης και, επομένως, ασκείτε στον ύψιστο βαθμό τα καθήκοντα τα οποία σας έχουν ανατεθεί». 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απάντησε με νόημα πως, «πάντα έτρεφα και θα τρέφω βαθύτατα αισθήματα φιλίας για την Ελλάδα, αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός».

 

Ο Πιερ Μοσκοβισί συνάντησε και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά τη συνάντηση, πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Μοσκοβισί την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και πρόσθεσαν.
«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις. Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών».