X

Αγώνας δρόμου για συμφωνία στην σκιά των “Thomsen statistics”

Αποκάλυψη για τον ρόλο του Τόμσεν στο πρώτο μνημόνιο. Ντάισελμπλουμ: χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή είπε ο Μοσκοβισί.

Ant1news

Στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για τα Tomsen Statistics του πρώτου μνημονίου και τη διάθεσή του να αναθεωρήσει τα στοιχεία για το 2016, το μπρα ντε φερ Ταμείου – Κομισιόν συνεχίστηκε στην Αθήνα.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί απαντά στο Ταμείο και μάλιστα έξω από το μέγαρο Μαξίμου, ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία είναι αξιόπιστα, θέτοντας, ουσιαστικά το Ταμείο προ των ευθυνών του.

Νωρίτερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει πως «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η αποκάλυψη για τον ρόλο που είχε παίξει ο Τόμσεν στο πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα και πως είχε αντιδράσει σε όσα του είχε εκμυστηρευθεί ο τότε επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ.

 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν την ελληνική οικονομία δήλωσε πως «τα στοιχεία της Eurostat είναι αξιόπιστα. Ωστόσο, το Ταμείο έχει τις δικές του εκτιμήσεις. Το Ταμείο είναι σημαντικό συστατικό του ελληνικού προγράμματος και η παρουσία του είναι σημαντική και για την Ελλάδα». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή.

 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο, δήλωσε κατηγορηματικά πως «χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».

 

Κατά του ΔΝΤ στράφηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί απέχουν πολύ από την αλήθεια. Επίσης δεν είναι σωστό το ΔΝΤ να ζητά περισσότερες περικοπές συντάξεων και τη μείωση  του αφορολόγητου. Εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2017 και εξέφρασε την αισοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα.

Πάντως, την ώρα που η Κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο, θέλοντας να κλείσει στις 20 του μήνα την αξιολόγηση για να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, το ταχύτερο δυνατόν, αίσθηση προκαλεί δήλωση του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος δεν ανησυχεί και μιλά για μικρή αναβολή.

«Θα την αναβάλουμε ίσως για λίγο καιρό, αλλά δεν τη χάνουμε. Υπάρχει χρονικό διάστημα γι’ αυτό», δήλωσε ο Υπουργός.

Μπορεί ο Προεδρεύον των βοηθών υπουργών Οικονομικών, Τόμας Βίζερ να μην ανησυχεί για ένα Grexit, όμως οι ξένοι Οίκοι και τα μέσα ενημέρωσης δεν το αποκλείουν, την ώρα μάλιστα που βλέπουν κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμη και το καλοκαίρι.

 

Ο κ. Βίζερ τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει κάτι ένα Grexit. Κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο. Δεν είναι ζήτημα. Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά θα κάνει στην ελληνική οικονομία μια περαιτέρω καθυστέρηση».

Από την άλλη πλευρά η Handelsblatt, εκφράζει διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας πως «το φάντασμα του Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο. Όχι μόνο στην Αθήνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συζητείται εάν θα μπορούσε αυτή τη χρονιά να συμβεί εκείνο που αποφεύχθηκε το καλοκαίρι του 2015: η αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση».

Απαισιόδοξη για το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης εμφανίζεται και η Morgan Stanley «καθώς δεν πλησιάζει ακόμα κάποιο σημείο αδυναμίας πληρωμών, δεν αναμένουμε η Ελλάδα και οι πιστωτές της να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο άμεσο μέλλον».