X

“Πόλεμος” Κομισιόν – ΔΝΤ για τα στοιχεία

Μπρα ντε φερ Μοσκοβισί – Τόμσεν. Ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και «αγώνας δρόμου» για συμφωνία. Στο τραπέζι σχέδιο για μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

Ant1news

Ολοένα και πιο περίπλοκη γίνεται η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αφού εκτός από τις αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά για τα νέα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, πλέον αναδεικνύεται και η αντιπαράθεση της Κομισιόν με το ΔΝΤ αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε στο Ταμείο και μάλιστα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία είναι αξιόπιστα, θέτοντας, ουσιαστικά το Ταμείο προ των ευθυνών του.

Νωρίτερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει πως «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Ωστόσο, η εμμονή του ΔΝΤ στις δικές του προβλέψεις, συνοδεύεται μάλιστα από μία κίνηση ευθείας αμφισβήτησης όχι μόνο των ελληνικών στοιχείων αλλά ενδεχομένως και των κοινοτικών, δεδομένου ότι η Eurostat βάζει τη σφραγίδα της στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα, το ΔΝΤ έστειλε τον δικό του άνθρωπο να παρακολουθήσει τις συνομιλίες της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat στο πλαίσιο της συλλογής στοιχείων για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

 

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει και η αποκάλυψη για τον ρόλο που είχε παίξει ο Τόμσεν στο πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα και πως είχε αντιδράσει σε όσα του είχε εκμυστηρευθεί ο τότε επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ.

Αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση απευθύνει, ωστόσο, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι η όποια καθυστέρηση στη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους και όχι μόνο στην Αθήνα, ενώ κάνει λόγο για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2015 και το 2016 και θεωρεί αδικαιολόγητα απαισιόδοξες τις προβλέψεις του ΔΝΤ. 

Αισιοδοξία για συμφωνία στην κυβέρνηση

Για αποκλείνουσε απόψεις μεταξύ των θεσμών έκανε λόγο σε δηλώσεις στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να το πληρώνει η Ελλάδα, ωστόσο, εκτίμησε ότι στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου υπάρχουν τα δεδομένα είτε για το πλαίσιο της συμφωνίας ή για το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Αισιόδοξος ότι θα δοθεί πολιτική ώθηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στην συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτηρης Παπαδημητρίου σε σημερινές δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει η απαραίτητη δουλειά για να κλείσει η συμφωνία και ότι οι θεσμοί θα πρέπει να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας. 

Την αισιοδοξία της ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη β' αξιολόγηση εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των πολιτών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εξετάζεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς την εφορία των μικροοφειλετών.

Στο επίκεντρο ο ρόλος του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung διαφαίνεται μια μεταστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί μόνη στα πόδια της» δηλώνει στην εφημερίδα ο Μ. Βέμπερ. Η δήλωση αυτή απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα», μια θέση που πάντα εξέφραζαν τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπουμ δήλωσε ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις διεμήνυσε ότι αυτοί που λένε ότι είναι καλύτερο το Grexit δεν έχουν ιδέα για τι μιλούν, ενώ ο Πιερ Μισκοβισί, τόνισε ότι «το Ταμείο είναι σημαντικό συστατικό του ελληνικού προγράμματος και η παρουσία του είναι σημαντική και για την Ελλάδα». Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε πως το Grexit δεν αποτελεί πλέον απειλή. 

 

Κατά του ΔΝΤ στράφηκε και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Η άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί απέχουν πολύ από την αλήθεια. Επίσης δεν είναι σωστό το ΔΝΤ να ζητά περισσότερες περικοπές συντάξεων και τη μείωση  του αφορολόγητου. Εάν το ΔΝΤ θέλει να ενταχθεί, θα πρέπει αποφασίσει πολύ γρήγορα και να σταματήσει να εγείρει παράλογες απαιτήσεις από εμάς, συμφωνώντας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι σχέδιο για μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, έβαλε στο τραπέζι πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων με επίκεντρο τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ζήτησε ως αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τη μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά μία μονάδα. Από το 13% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 12%.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση, εκτός της μείωσης του ΦΠΑ, φαίνεται ότι πρότεινε μέσω της υπερκάλυψης των δημοσίων εσόδων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που σήμερα παράγει φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση ή τη μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ).

Η συγκεκριμένη πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 ή 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές, έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.