X

Πέθανε ο Βαγγέλης Μπασιάκος

Αιφνίδιος θάνατος για τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό. Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας και στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Το ιδιαίτερο μήνυμα του Κώστα Καραμανλή.

Ant1news

Σοκ προκαλεί η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Βαγγέλη Μπασιάκου, νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Βοιωτία και πρώην Υπουργού.

Ο Βαγγέλης Μπασιάκος, που έφυγε απο την ζωή σε ηλικία 63 ετών, γεννήθηκε στη Θήβα, ήταν παντρεμένος με την Βικεντία Συροπούλου και πατέρας ενός γιού, του Θανάση-Αριστείδη.

Ο Βαγγέλης Μπασιάκος πέθανε αιφνιδίως, πιθανότατα απο ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύζυγός του τον βρήκε νεκρό, μέσα στο σπίτι τους, λίγες ώρες πριν απο την αναχώρηση τους για προγραμματισμένο ταξίδι στις Βρυξέλλες, σήμερα το μεσημέρι.  

Πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Βοιωτία, ο οποίος αναμένεται να καταλάβει την θέση του Βαγγέλη Μπασιάκου, είναι ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Κουμπάρος του Βαγγέλη Μπασιάκου, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, μαζί με την σύζυγο του Νατάσσα, είχαν παντρέψει τον βουλευτή με την σύζυγο του, ενώ αργότερα ο κ. Καραμανλής βάφτισε και τον μονάκριβο γιό του βουλευτή. 

 

O Κώστας Καραμανλής είναι συντετριμμένος από τον ξαφνικό χαμό του Βαγγέλη Μπασιάκου και σε δήλωσή του αναφέρει πως «με βαθύτατη οδύνη αποχαιρετώ το στενό μου φίλο και συνεργάτη. Υπήρξε ανιδιοτελής υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος. Αφιέρωσε τη ζωή του στην στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και των ανθρώπων της. Στην οικογένειά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

Τα θερμά του συλλυπητήρια και την οδύνη του για τον θάνατο του Ευάγγελου Μπασιάκου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την σύζυγο του πρώην υπουργού και Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Σε μήνυμα του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει "πληροφορήθηκα με θλίψη τον άδικο χαμό του Ευάγγελου Μπασιάκου. Θερμά συλλυπητήρια στη οικογένεια του και στην παράταξη που υπηρέτησε επί δεκαετίες". 

«Βαθιά συγκλονισμένος» δήλωσε ότι είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «από την ξαφνική απώλεια του φίλου και συναγωνιστή στις κοινές μάχες για την παράταξη και την Πατρίδα μας Βαγγέλη Μπασιάκου». «Υυπηρέτησε ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός των Κυβερνήσεών της τα πραγματικά συμφέροντα του λαού και της χώρας μας. Πιστός στις αρχές και τις αξίες που φωτίζουν και αναβαθμίζουν το δημόσιο βίο. Διακρίθηκε για το ήθος, την εντιμότητα, τη συνέπεια, αλλά και την μεγάλη αγάπη  του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Βοιωτία», αναφέρει μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Βαγγέλη Μπασιάκου.

 

Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείου Τύπου της ΝΔ «σε ένδειξη σεβασμού για τον αδόκητη απώλεια του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Μπασιάκου, όλες οι προγραμματισμένες κομματικές εκδηλώσεις για σήμερα, Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, και για το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Φεβρουαρίου, ματαιώνονται».

«Ο Βαγγέλης Μπασιάκος ήταν ένας έντιμος πολιτικός που διακρίθηκε για το ήθος και την ευπρέπειά του», έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια του πρώην υπουργού της ΝΔ και πρόσθεσε: «Άνθρωπος χαμηλών τόνων σε όλη του τη διαδρομή, προσέφερε και υπέμεινε με αίσθημα ευθύνης. Αγωνίστηκε αγόγγυστα για την πατρίδα και την παράταξη. Καλό ταξίδι στον Παράδεισο Βαγγέλη μου».

 

Συνάδελφοι του στην Βουλή και συνοδοιπόροι του στην Νέα Δημοκρατία, σοκαρισμένοι απο το άκουσμα της είδησης, άρχισαν να τον αποχαιρετούν και μέσω των social media.

 

"Είμαι συγκλονισμένος για την αιφνίδια απώλεια του φίλου και συνεργάτη Βαγγέλη Μπασιάκου. Υπήρξε σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, ακούραστος μαχητής της παράταξης και αγωνίστηκε με ήθος για το καλό της περιφέρειάς του και της χώρας μας", αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευ.Μεϊμαράκης και εκφράζει στους οικείους του τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την ξαφνική απώλεια του Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργού, Ε. Μπασιάκου. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην  Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, στην  οικογένειά του και τους οικείους του»,  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Για τον αιφνίδιο θάνατο του βουλευτή και πρώην υπουργού της ΝΔ, Ευάγγελου Μπασιάκου, το ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Για τον πρόωρο χαμό του Ευάγγελου Μπασιάκου ο οποίος πολιτεύτηκε με εντιμότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο βίο, το Ποτάμι εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τον συγκλονισμό μας και τη βαθύτατη θλίψη μας για την ξαφνική απώλεια του βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ Ευάγγελου Μπασιάκου. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει σε δήλωση της η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Το βιογραφικό του Βαγγέλη Μπασιάκου, όπως είναι αναρτημένο στην προσωπική του ιστοσελίδα:

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Δικηγόρος, Πολιτικός Επιστήμονας, LL.M., Βουλευτής Βοιωτίας, Υφυπουργός, Υπουργός, Μέλος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διεθνών Οργανισμών, Τομεάρχης ΝΔ.

ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Σπουδές στα Νομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αγγλία στο Διεθνές Δίκαιο και στην Πολιτική Επιστήμη. (1979-1981). Ειδικεύτηκε στο Δίκαιο της ΕΟΚ, στους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην Πολιτική της Δυτικής Ευρώπης και στην Πολιτική Κοινωνιολογία.

Πήρε τα πτυχία DIPLOMA και MASTERS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University College London, UCL). Μεταπτυχιακοί κύκλοι Σπουδών στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, στη Διοίκηση του ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, στο Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, στο Σεμινάριο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Ειρηνικού.

 

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Μέλος της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ από την ίδρυσή τους. Έχει διατελέσει:
  • Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ) της NΔ. (1987-1989).
  • Αν. Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της NΔ. (1993-1994)
  • Γραμματέας Αγροτικού της N.Δ. (1994-1996)
  • Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού  Έργου (ΟΚΕ) της Ν.Δ. για θέματα Γεωργίας (1997-2000).
  • Υπεύθυνος Γεωργικής Πολιτικής της N.Δ. (2000-2001)
  • Τομεάρχης Γεωργίας της Ν.Δ. (Ιούλιος 2001-2004).
  • Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ. (2015-2016 ).
  • Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ν.Δ. ( Νοέμβριος 2016-)

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Εξελέγη Βουλευτής Βοιωτίας της N.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου 1989 και του Νοεμβρίου 1989, του 1990, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, του Μαϊου του 2012, του Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015 (πρώτος Βουλευτής στις εκλογές του 1996, 2000, 2004, 2007, Μαϊου 2012, Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015).

 

  • Εξελέγη Γραμματέας του προεδρείου της Βουλής τον Ιούλιο και το Νοέμβριο του 1989.
  • Τακτικό μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (1989-1990), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1990-1991), του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ 1996 – 2004) και του ΝΑΤΟ (2007- 2009 και 2012-τώρα). Μετείχε σε πολλές Συνόδους του ΝΑΤΟ σε διάφορες χώρες, όπως: ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν. Από το 2012 μετείχε σε Συνόδους του ΝΑΤΟ στην Ισλανδία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κροατία, Λιθουανία, Αγγλία, Ιταλία και Ολλανδία. Από το 2015 στην Ουγγαρία, Ουκρανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Αλβανία, Κόσοβο, Τουρκία και ΗΠΑ.
  • Εξελέγη (2015) Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής (εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επανεξελέγη 25.01.2017).
  • ‘Εχει μετάσχει σε όλες τις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

  • Υφυπουργός Γεωργίας από 3.12.1992 έως 13.10.1993.

Αρμόδιος για τα Δάση και το Φυσικό Περιβάλλον (Δεκ. 1992-Μάιο 1993), και αρμόδιος για τη διαχείριση των Αγροτικών Προϊόντων, τις Επιδοτήσεις της ΕΟΚ, την Κτηνοτροφία και τη Γεωργική “Ερευνα και Εφαρμογές (Ιούν. – Οκτ. ‘93).

  • Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρχικά (9.3.2004) και
  • Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 23.9.2004 έως 19.9.2007.

 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ως Βουλευτής, μέλος Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων Διεθνών Οργανισμών, καθώς και ως Υφυπουργός και Υπουργός (στα πλαίσια 60 υπηρεσιακών αποστολών του στο εξωτερικό, πέρα από τις συνεδριάσεις Συμβουλίων Υπουργών της Ε.Ε. και υπηρεσιακές συσκέψεις σε άλλες χώρες) μετείχε σε Διεθνή Συνέδρια, Διασκέψεις, καθώς και συσκέψεις ή συνεδριάσεις Εθνικών Κοινοβουλίων και Υπουργείων (Γεωργίας, Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Ανάπτυξης), σε χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Ισπανία.

Ανάλογες είναι οι συμμετοχές του σε συσκέψεις και συνεδριάσεις σε Διεθνείς Οργανισμούς, όπως Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες), Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ΕΛΚ (Βρυξέλλες και Στρασβούργο), ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσινγκτον, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στη Γενεύη, Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, Συμβούλιο της Ευρώπης (Στρασβούργο), Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) στη Ρώμη, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ-WTO) στη Γενεύη.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΑΠΟ ΙΑΝ. 2015)

  • Βουλευτής Βοιωτίας ΝΔ.
  • Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ (Νοέμβριος 2016-)
  • Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (τ. ΥΠΕΚΑ) της ΝΔ (Αναδείχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ) (2015-2016).
  • Αντιπρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής (Εξελέγη εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επανεξελέγη 25.01.2017).
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
  • Μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου/και Δημόσιας Διοίκησης.
  • Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων.