X

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των ωκεανών έχουν συνδεθεί με την υποχώρηση και το λιώσιμο των πάγων .

Ant1news


Ένα τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική και «απελευθερώθηκε» στη θάλασσα, όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιοποίησε η NASA.

 Η καταγραφή προέρχεται από τον παγετώνα Pine Island όπου το 2015 είχε σημειωθεί μια ακόμη μεγαλύτερη αποκόλληση. Αυτή τη φορά η έκταση του πάγου που έσπασε είναι όσο το Μανχάταν (59 τ.χλμ). Το φαινόμενο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μεταξύ 26 και 31 Ιανουαρίου.

Επιστήμονες συνδέουν τη νέα αποκόλληση με το φαινόμενο του 2015 και τη χαρακτηρίζουν ως «μετασεισμό» προκειμένου να δείξουν τη σύνδεση των δύο γεγονότων.

Ωστόσο, η παγοκρηπίδα Pine Island θεωρείται αρκετά ασταθής και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η διάβρωσή της είναι συνεχής από το νερό των ωκεανών που θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των ωκεανών έχουν συνδεθεί με την υποχώρηση και το λιώσιμο των πάγων του κόσμου.

 

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας εξακολουθεί, πάντως, να μονοπωλεί  η παγοκρηπίδα Larsen C, η μεγαλύτερη στην Ανταρκτική Χερσόνησο, όπου  αναμένεται μέσα σε σύντομα διάστημα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους διαχωρισμούς. Η παγωμένη μάζα που θα απελευθερωθεί θα έχει έκταση 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πάχος του παγόβουνου που θα δημιουργηθεί θα φτάνει σε κάποια σημεία τα 350 μέτρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη διάλυση της παγοκρηπίδας Larsen C. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η ΝΑSA ήταν αποκαλυπτικές του μεγέθους του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί και μεγαλώνει...