X

Αγωνία για την αξιολόγηση

Μετ' εμποδίων και μέσα από καταιγισμό δηλώσεων, κορυφώνονται οι ζυμώσεις για την διαπραγμάτευση. “Πυκνώνουν” τα αρνητικά μηνύματα λίγο πριν από το Eurogroup. Έντονο το παρασκήνιο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την αγωνία να κορυφώνεται τόσο για το Eurogroup της Δευτέρας –που δεν αναμένει κάτι φοβερό η Αθήνα- όσο και στην συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τετάρτη, αλλά και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Πρόγραμμα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να πείσει τους εταίρους για έναν όσο το δυνατόν μικρότερο επώδυνο συμβιβασμό. Τον τόνο των διαπραγματεύσεων δίνει με ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως αν δεχθεί η Ελλάδα την προνομοθέτηση, μπορεί να κλείσει αξιολόγηση τις 20 Μαρτίου.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης με οδυνηρά μέτρα και κοινοβουλευτικές ωδίνες, αποτελεί μονόδρομο. Και μάλιστα, το συντομότερο δυνατόν για να μην τιναχτεί η οικονομία στον αέρα. Βέβαια και η Αθήνα αναμένει αντίδωρα, ότι εάν πιαστούν οι στόχοι το 2018 θα φέρει φοροελαφρύνσεις, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ασκεί κριτική για την στάση του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, αποκαλύπτοντας συγχρόνως πώς προέκυψε η πίεση για μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων.

Με τίτλο: «Εκθεση–κόλαφος για το ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες»,  η εφημερίδα «Ειδήσεις» του Σαββατοκύριακου, αποκαλύπτει έγγραφο–απάντηση της Ε.Ε. στις προβλέψεις του Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ταμείου, έχουν υποπέσει σε σωρεία λαθών, κακών υπολογισμών, ασαφειών και αντιφάσεων.

«Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο αν κάνει «διορθώσεις» σε συντάξεις-αφορολόγητο» τονίζει ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ σημειώνει πως «θα ήταν κακή συμβουλή προς την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη. Καμία τράπεζα στον κόσμο δεν θα έδινε στους Έλληνες χρήματα, εάν δεν βρισκόταν πίσω η αλληλεγγύη των χωρών (της Ε.Ε.). Δεν πιστεύω στο Grexit. Υπό τον Τσίπρα έγιναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, την αγορά εργασίας και τις συντάξεις από ποτέ.

 

Και όλα αυτά την ώρα που τα ξένα μέσα ενημέρωσης «βλέπουν» δύσκολη διαπραγμάτευση και δύσκολα μέτρα.

«Πώς λέμε déjà vu στα ελληνικά;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Reuters που εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί το 2015.

Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα για να πάρει άλλα δάνεια, με τα οποία θα αποπληρώσει τα παλιά. Το πως θα το αντέξει η ελληνική οικονομία φαίνεται πως είναι για τους δανειστές δευτερεύον, γράφει η  Frankfurter Rundschau.

Ανάσα θεωρεί το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αλλά διαβλέπει ότι η ανηφόρα δεν σταματά εδώ. Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας τονίζει πως «οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να παραγνωρίζονται με τη λογική των αριθμών. Με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα υπάρξει μεν μια ανάσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο δρόμος θα σταματήσει να είναι ανηφορικός».

Έντονο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης

Για να έλθει μία συμφωνία, επώδυνη, ή λιγότερο επώδυνη, πρέπει κάποιοι να διαπραγματευθούν και κάποιοι να κάνουν υποχωρήσεις.

Πρέπει να σου πω ότι οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 λένε ότι από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι και σήμερα που μιλάμε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει συνεχείς επαφές με συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Σαπέν και άλλοι και με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, αφενός για να πείσει τους συνομιλητές του, ΄τι η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και αφετέρου να αποδημήσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Άλλωστε και οι ίδιοι μέσω των στοιχείων της Κομισιόν, χαρακτηρίζουν τουλάχιστον υπερβολικές της απαιτήσεις Τόμσεν.

Επίσης δεν αποκλείεται αύριο το βράδυ ή την Δευτέρα πριν το Eurogroup να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, μήπως βρουν κάποια κατ΄ αρχήν συμφωνία και να την παρουσιάσουν στους ομολόγους τους.

Σε κάθε περίπτωση μέτρα όπως η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει αν λάβει η Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι εάν οι αριθμοί πηγαίνουν καλά και το 2018 θα μας αφήσουν να κάνουμε κάποιες κινήσεις ελάφρυνσης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Το βέβαιο είναι, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών στον ΑΝΤ1, ότι «παράλογες απαιτήσεις από οποιονδήποτε δεν θα γίνουν αποδεκτές, με ότι αυτό σημαίνει». Πάντως εάν τα βρουν στα βασικά σημεία οι 3 πλευρές, τότε ανοίγει ο δρόμος και για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, το αμέσως επόμενο διάστημα.