X

Πολιτική υπόσχεση επιδιώκει η Αθήνα για την αξιολόγηση

Με χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται ο Τσακαλώτος στο Eurogroup. Εξαιρετικά αρνητικά τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα. Απαισιοδοξία από το Βερολίνο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Να απορροφήσει τους κραδασμούς στο Eurogroup από το οποίο δεν αναμένεται «λευκός καπνός», προσπαθεί η Κυβέρνηση, με δεδομένο ότι εκτός από μία πολιτική δήλωση, που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν προσδοκά λύση. Μη λύση διαβλέπει αύριο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Θα ήταν καλό να είχε κλείσει χθες (η αξιολόγηση), αλλά δεν πρέπει να απολυτοποιούμε καμιά ημερομηνία» διεμήνυσε ο Νίκος Παππάς τονίζοντας πως «θέλουμε να κλείσουμε τώρα, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να περάσει η χώρα στην κανονικότητα, να λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες της χρηματοδότησης, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο».

Ο Βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε πως «η θέση της ΝΔ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις εκλογές είναι μία: Προέχει το εθνικό συμφέρον και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, καθώς υπάρχει ένα παιχνίδι διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δοθεί λύση. Και οι λύση είναι οι εκλογές».

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κατηγορεί ευθέως το ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις και τα λάθος στοιχεία που κατά καιρούς έχει δώσει, τον Τόμας Βίζερ να μιλά για προνομοθέτηση σκληρών μέτρων για να κλείσει η συμφωνία, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν θα δεχθούν μείωση συντάξεων και την αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης.

 

«Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί μείωση των συντάξεων. Η Κυβέρνηση έχει ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής» διεμήνυσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

"Τρεις ημέρες μετά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο  κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Εάν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Θα μπούμε ή όχι στην ποσοτική χαλάρωση; Θα αποσταθεροποιηθεί ή όχι περαιτέρω το κλίμα στην οικονομία; Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αντιληφθεί την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών και να δώσει άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Πάντως αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Συμβούλου της Μέρκελ, Μπόφινγκερ, ο οποίος συμφωνεί με το ΔΝΤ στο θέμα των πλεονασμάτων! «Θα ήταν μοιραίο να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ δεδομένων των εντάσεων στον κόσμο αλλά και εντός της Ευρώπης, όπου έχουμε φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες την απειλούν. Πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο, όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι αρκετό. Πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Πρέπει να δημιουργηθεί πρώτα η ανάπτυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Πέτερ Μπόφινγκερ.

«Έχουμε πίσω μας ήδη το μισό του τριετούς προγράμματος και έχουμε καταβάλλει (στην Ελλάδα) μόλις 32 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν να έχουμε δώσει σαφώς λιγότερα από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσόν των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», είπε στην Bild ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην έκδοση της Δευτέρας.

Σενάρια Grexit

Για Grexit και για μία Ελλάδα που είναι σε συνεχή κρίση, κάνουν λόγω μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Καθώς η Αθήνα οδεύει σε μια ακόμη σύγκρουση με τους δανειστές, η ερώτηση γιατί τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο βρίσκεται στο στόμα πολλών. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις» αναφέρει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Helena Smith.

Οι New York Times σε δημοσίευμά του γράφει μεταξύ άλλων: η Ελλάδα είναι η κρίση που ποτέ δεν εξαφανίζεται για την ΕΕ και με μία ακόμη τεταμένη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα. Xιλιάδες Ελληνες που έκλεισαν τα «μπλοκάκια» τους στρέφονται στη μαύρη εργασία. 

Σόιμπλε: Ποτέ δεν απείλησα με Grexit 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, αρνήθηκε ότι απείλησε με Grexit την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα αποτύχει να υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

"Κλειδί" για την πορεία των διαπραγματεύσεων η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Στην κρίσιμη συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη, είναι στραμμένα τα μάτια της κυβέρνησης καθώς αναμένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των δυο πλευρών, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και το νέο πακέτο μέτρων.

 

Σύμφωνα δε με τη Real News, η Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» στις συναντήσεις με Λαγκάρντ, αλλά και με Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα στο Βερολίνο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και με μικρότερο χρηματικό ποσό, αλλά και προσυμφωνία στο θέμα της μείωσης του χρέους, που όμως θα συζητηθεί επισήμως και θα ανακοινωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια των ευρωπαίων είναι η έκθεση της Κομισιόν, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αληθινές Ειδήσεις» και από την οποία προκύπτει ότι όλες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έπεσαν έξω για τη χώρα μας. Σύμφωνα με έγγραφο του Συμβουλίου, η ομάδα Τόμσεν έχει κάνει χονδροειδή λάθη στον υπολογισμό του ελλείμματος, του πληθωρισμού, του ρυθμού ανάπτυξης, της είσπραξης εσόδων, της οροφής των δαπανών του δημοσίου, αλλά και σε θέματα όπως η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων, το είδος και η απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων, η εξοικονόμηση από τους ασφαλιστικούς νόμους και άλλα.

Στο αυριανό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β' αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι, μια πολιτική συμφωνία ή «προ- συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.