X

Τα “θολά” σημεία για τα μέτρα της συμφωνίας

Τα μέτρα και τα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων, η θέση του ΔΝΤ και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Τίποτα δεν συμφωνήθηκε και τίποτα δεν έκλεισε στο χθεσινό Eurogroup, παρά την πρώτη θετική αντίδραση της Κυβέρνησης και τούτο φαίνεται ξεκάθαρα από τα μισόλογα του προέδρου του Eurogroup.

Τα μόνο δεδομένο είναι οι επώδυνες ανατροπές που φέρνει η κατ’ αρχήν συμφωνία για προκαταβολική ψήφιση νέων μέτρων, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, και τα αντίμετρα εάν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι το 2018. Αυτό που σίγουρα κέρδισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι η επιστροφή των Θεσμών για να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση.

«Πρώτα απ΄ όλα, την ερχόμενη Τρίτη που επανέρχονται –εκτός απροόπτου οι Επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα- ξανανοίγουν οι φάκελοι του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, που σύμφωνα με την κυβέρνηση είχαν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα κατά την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι, «δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία», καθώς «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο».

 

Όπως εξήγησε, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ώστε να «σχεδιάσουν» τις μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, συνταξιοδοτικά και εργασιακά», στη συνέχεια το Eurogroup θα εξετάσει την τεχνική συμφωνία, θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις και έπειτα το ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή όχι στο τρίτο πρόγραμμα.

Εurogroup: μέτρα τώρα και αντίμετρα … εφόσον 

Αυτά που στην ουσία θα συζητήσουν η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, μετά την Καθαρά Δευτέρα και θα νομοθετηθούν άμεσα, για να ισχύσουν από το 2019, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, είναι μια σειρά μέτρων και αντίμετρων, στην περίπτωση που τα πρώτα έχουν επιπτώσεις, τα οποία θα αφορούν στη φορολογία, το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Όπως επίσης ξεκαθάρισε ο Νίκος Παππάς, τα μέτρα δεν θα είναι υπό αίρεση, αλλά θα εφαρμοστούν.

 

Οι προτάσεις των δανειστών που μέχρι τώρα απασχολούν τις διαπραγματεύσεις αφορούν στα εξής μέτρα:

  • Προνομοθέτηση μέτρων (από 2,8δις€ έως και 3,5δις€)
  • Μείωση αφορολογήτου (στις 5.550€-6.000€)
  • Μείωση συντάξεων μέσω κατάργησης προσωπικής διαφοράς (όφελος 1,4δις€ έως το 2025)
  • Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων
  • Ενεργειακά: Πώληση του 17% της ΔΕΗ κ.ά.
  • Διευθέτηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά θα πρέπει αφενός να υπερκαλυφθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, αφετέρου να υπάρξει ικανός δημοσιονομικός χώρος, που να επιτρέπει την εφαρμογή αυτών των αντίμετρων, αλλά και να συμφωνήσει το ΔΝΤ.

Τα αντίμετρα

Όπως η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, έτσι και τα αντίμετρα θα συζητηθούν κατά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Τα αντίμετρα, σύμφωνα με την Κυβέρνηση αφορούν:

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ (35%)
  • Μείωση φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες
  • Μετάταξη ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα στο 13% από 24% σήμερα
  • Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% από 13% σήμερα

 

Αναφορικά με τις συντάξεις και τα εκεί αντίμετρα, ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε στο Καλημέρα Ελλάδα ότι η νομοθέτηση της 13ης σύνταξης δεν μπορεί επί του παρόντος να συζητηθεί, αρκέστηκε όμως να πει ότι, «αν πιαστούν οι στόχοι, θα δοθεί φέτος υπό τη μορφή εφάπαξ».

Χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

Ωστόσο, χθες οι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφώνησαν τίποτα και για το θέμα ελάφρυνσης του χρέους, θέμα που θα συνεξεταστεί στις 20 Μαρτίου. Επίσης αν και δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στα όσα δήλωσαν χθες οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες αξιωματούχοι, το ζήτημα της ένταξης στο QE παραμένει σε εκκρεμότητα και θα μείνει ανοικτό όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και δεν λαμβάνονται αποφάσεις για το πακέτο πλεονασμάτων-μέτρων για το Χρέος. Η Αθήνα από την πλευρά της έχει κάθε λόγο να βιάζεται, ωστόσο αν δεν αποδεχθεί τα όσα ζητήσουν για την τεχνική συμφωνία οι Θεσμοί, ο δρόμος για την Ποσοτική Χαλάρωση θα παραμένει κλειστός.

 

Οι αντιδράσεις

Για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να γίνει «μασάζ» στους βουλευτές.

Το ΔΝΤ αντέδρασε συγκρατημένα στη χθεσινή απόφαση, χαιρετίζοντάς την και κρατώντας ταυτόχρονα επιφυλάξεις, καθώς όπως αναφέρθηκε «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα». Το ενδιαφέρον όμως, σχετικά με την απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα, εστιάζεται στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η Κριστίν Λαγκάρντ με την Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρώην διευθυντής ΔΝΤ: θα θέλαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την Ελλάδα και ότι το Ταμείο θα επιθυμούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Έχει γίνει κάποια πρόοδος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε επικρίνοντας την Κυβέρνηση για τα όσα συμφώνησε.

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, έκανε λόγο για «κοροϊδία» σε βάρος του λαού. «Για να επιστρέψουν απλώς οι θεσμοί στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση έδωσε τα πάντα. Ούτε καν πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, όπως ψευδώς υποστηρίζει η Κυβέρνηση. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον, την ώρα που η πραγματική οικονομία βουλιάζει», δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιρρίπτοντας στην Κυβέρνηση ευθύνες για το ότι αποδέχτηκε όσα μέχρι τώρα κατήγγειλε και δεν συμφώνησε τίποτα για το χρέος.

Η κυβέρνηση «δεσμεύτηκε για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο να «ικανοποιηθεί το ΔΝΤ», το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του», τόνισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup.

 

«Όπως ήταν αναμενόμενο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β΄ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα του Eurogroup, εμφανίστηκε ο πρώην γενικός διευθυντής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα, γι αυτό και δεν πρέπει να υπεραισιοδοξούμε για τη συμφωνία που επετεύχθη χθες.

«Σε όλους μας αρέσει το ελληνικό δράμα, όχι όμως για επτά χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC και πρόσθεσε ότι έχουν περάσει σχεδόν επτά χρόνια από τότε που συναντήθηκε στο Νταβός με έναν από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών για να συζητήσουν το πώς να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας.

Από την άλλη, ο γερμανικός Τύπος «βλέπει επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα».