X

Σε δημόσια διαβούλευση ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Ποια είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο καταθέσεων για όσους κάνουν αίτηση. Δεν επιτρέπεται κούρεμα ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Ant1news

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έθεσε από σήμερα σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρηματιών», καλώντας όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλει τυχόν σχόλια ή παρατηρήσεις.

Το υπό δημόσια διαβούλευση νομοθέτημα είναι προϊόν πολύπλευρης και εντατικής συζήτησης με τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενσωματώνει σημαντικό μέρος των υποβαλλόμενων προτάσεων κατά την κατάρτιση του τελικού κειμένου.

«Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα διευκολύνει την επίτευξη ρύθμισης των συνολικών οφειλών των βιώσιμων επιχειρήσεων τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Στόχος είναι, μέσω της ορθολογικής διευθέτησης ή ακόμη και απομείωσης των χρεών τους, η συνέχιση της λειτουργίας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα, ώστε να στηριχθεί συνολικά η οικονομία», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 και ώρα 14:00.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εταιρείες με συνολικό προς ρύθμιση χρέος άνω των 20.000 ευρώ. (Δεν εντάσσονται ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη).

Ο οφειλέτης πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. να έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή
  2. να έχει θετική καθαρή θέση.

Άρση τραπεζικού απορρήτου  

Επαγγελματίας/εταιρεία που κάνει την αίτηση συναινεί για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Όχι σε κούρεμα οφειλών ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων

  • φόρο προστιθέμενης αξίας,
  • παρακρατούμενους φόρους,
  • ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρόπος πληρωμής και δόσεις

  • Αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις.
  • Κατ’ εξαίρεση, για οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνεται σε περισσότερες δόσεις, εφόσον συναινεί το Δημόσιο
  • Πληρωμή κάθε μήνα
  • Μικρότερη δόση 50€
  • Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος