X

“Πυρετός” για τα μέτρα και τα αντίμετρα

Σβήνει και γράφει το οικονομικό επιτελείο. Δύσκολο να υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Βαριά τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Τα σενάρια για το αφορολόγητο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με το οικονομικό επιτελείο να σβήνει και να γράφει μέτρα και αντίμετρα για να προλάβει σε μία εβδομάδα να έχει έτοιμη την πρόταση του, η τρόικα επανέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, με δεδομένο ότι το χάσμα είναι μεγάλο και τα μέτρα βαριά για την κοινωνία.

Για μία νέα αφετηρία στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας μία αποτίμηση της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogroup στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η προσπάθεια για εμάς συνεχίζεται, αλλά πλέον από καλύτερες θέσεις, καθώς αναγνωρίστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, επικαλούμενος τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι «μπορούμε να περάσουμε σε μία νέα φάση, στην οποία θα δίνεται έμφαση όχι στη λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη». Σε αυτήν τη νέα φάση, εξήγησε, προτεραιότητες θα είναι η μείωση της ανεργίας και οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το βέβαιο είναι ότι το πρώτο στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν τρόικα και Κυβέρνηση είναι το ύψος των μέτρων τα οποία θα συνθέσουν αυτό το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα θα είναι βαριά αφού προβλέπουν μείωση του αφορολογήτου, ενδεχομένως στις 6.000 ευρώ πράγμα που σημαίνει επιβαρύνσεις σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, μείωση συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, αλλά και τι θα γίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις.

«Θα θέλαμε η συζήτηση στο Eurogroup και η κατάληξή της να ήταν διαφορετική. Ως ΝΔ θέλαμε να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχουν αποφασιστεί τα ουσιαστικά μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ώστε στις αρχές Μαρτίου να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.  

Χαμηλότερο πακέτο μέτρων από τους δανειστές

Αρχικά οι δανειστές ζητούσαν μέτρα 3,6δις ευρώ έως 4,5δις ευρώ, αλλά κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, το πακέτο να είναι χαμηλότερο, στην περιοχή των 2,8δισ.ευρώ.

«Από τα μέσα του 2018, η Ελλάδα θα σταθεί ξανά στα πόδια της και θα μπορεί να δανείζεται μόνη της από τις αγορές» εκτίμησε ο επικεφαλής του ESΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ και τόνισε πως «εάν οι επόμενοι 18 μήνες αξιοποιηθούν καλά, είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα να εφαρμόσει».

 

Πάντως το σημαντικό είναι επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία που να  αφορά στα περιβόητα αντισταθμιστικά μέτρα.

Κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζουν μια εικόνα πακέτου μέτρων το οποίο θα εξουδετερώνεται δημοσιονομικά από ένα πακέτο «αντιμέτρων» με μειώσεις φόρων. Πηγές των δανειστών διευκρινίζουν ότι, ενώ τα σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον υπάρξει υπέρβαση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και θα αφορούν μόνο στο σκέλος της υπέρβασης. Δεν χρειάζεται υπέρβαση για να εφαρμοστούν λέει η Κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση σκηνοθετεί τη νέα συνθηκολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δένει τη χώρα στις αλυσίδες της διαρκούς λιτότητας» δήλωσε η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και τόνισε πως «έρχονται νέα μέτρα, αόριστες υποσχέσεις τα αντίμετρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μέτρα. Το πρόγραμμα όπως το έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση «δεν βγαίνει».

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα εθνικό στόχο και αυτός δεν είναι άλλος από την παραγωγή και από το τετράπτυχο που θα μας βγάλει από την κρίση: παραγωγή, έρευνα, επενδύσεις, εξαγωγές. Απέναντι σε ένα άλλο τετράπτυχο, το οποίο είναι αδιαφορία, γραφειοκρατία, εισαγωγές και τελικά εξάρτηση» διεμήνυσε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Τι γράφει ο ξένος Τύπος

Για επαίνους Σόιμπλε προς τους Έλληνες, αλλά για προεκλογικούς λόγους και για αμφίβολα αποτελέσματα από την συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, κάνουν λόγω τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο! Ορίστε;» Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκνγκ Σόιμπλε εκπλήσσει με τον έπαινό του για τους χρεοκοπημένους Ελληνες, δεδομένου ότι δεν έχουν κάνει καμιά μεταρρύθμιση, γράφει η λαϊκή εφημερίδα Bild σε σημερινό της δημοσίευμα με τον -μάλλον ειρωνικό- υπέρτιτλο ο υπουργός της αλλαγής.  

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στη συνάντηση σημειώνοντας ότι στόχος των επαφών τους είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή η διαμάχη είναι που «εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση». Για το λόγο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ «έρχεται αυτοπροσώπως στην άτυπη πρωτεύουσα της ΕΕ, μόλις δύο ημέρες μετά το Eurogroup», το οποίο κλήθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού ζητήματος.

«Xρειάζεται η χώρα μόνο μια άλλη κυβέρνηση, προκειμένου η πολιτική διάσωσης να στεφθεί τελικά με επιτυχία; Αυτή την ψευδαίσθηση δεν πρέπει να έχει κανείς στο Βερολίνο» γράφει σε άρθρο της με τίτλο «Τήρηση του προγράμματος ή νέος πρωθυπουργός», η Süddeutsche Zeitung. Η βασική θέση του σχολίου μπορεί με λίγα λόγια, να συνοψισθεί στο ότι μια κυβερνητική αλλαγή δεν είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Υπέρ του Grexit το 52% των Γερμανών

Το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern.

Την ίδια ώρα, να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ζητά η επικεφαλής της ΚΟ της Αριστεράς της Γερμανίας, Σάρα Βάγκενκνεχτ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο.