X

Συμφωνία χωρίς μέτρα για το χρέος “δείχνουν” ESM – Βερολίνο

Σύγκλισης των θέσεων ευρωπαίων και ΔΝΤ. Η "υπερηφάνια" Κατρούγκαλου, η "μάχη" για την 14η σύνταξη κι οι αλλαγές στην φορολογία.

Ant1news

Με εξαιρετικά «βαριά ατζέντα» και με πιεστικά περιθώρια χρόνου ξεκινά από την Τρίτη στην Αθήνα η διαπραγμάτευση με τα κλιμάκια δανειστών για τα μέτρα σε  φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και για τα αντίμετρα, βάσει των οποίων θα μπορέσει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Μηνύματα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά και στην Αθήνα, έστειλαν, λίγες ώρες πριν από την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης τόσο ο επικεφαλής του ESM, όσο και ο υπ. αριθμόν 2 του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κλάους Ρέγλκινγκ έστειλε «σήμα» ότι οι διαφορές ευρωπαίων και ΔΝΤ διαρκώς συγκλίνουν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τελικώς το Ταμείο θα μετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

Ανάλογη θέση εξέφρασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και δίχως να αποφασιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κάτι που ως τώρα θέτει ως όρο το Ταμείο για να «μπει» στο πρόγραμμα.

 

Από ελληνικής πλευράς, ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και επικαλούμενος συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία θα κλείσει στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Την ώρα που η Κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ, μεταξύ άλλων και στο πεδίο του Ασφαλιστικού, αίσθηση προκαλεί δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου στο huffingtonpost.gr, όπου είπε ότι είναι υπερήφανος για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αν και δεν σώθηκε όπως είπε, το ΕΚΑΣ ούτε είναι υψηλό το ποσό των συντάξεων. 

«Φωτιές» άναψε και η υπόσχεση του Χρήστου Σπίρτζη όχι για 13η, αλλά για 14η σύνταξη, η οποία πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση του Υπ. Υποδομών με τον Γιάννη Βρούτση από την ΝΔ.

Την ίδια ώρα, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανέλυε τις αλλαγές στο αφορολόγητο, αλλά και τι θα ισχύσει για τα POS και τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.

Όλες οι αλλαγές και τα μέτρα πάντως τελούν υπό την έγκριση των δανειστών, οι επικεφαλής των κλιμακίων των οποίων επιστρέφουν από την Δευτέρα στην Αθήνα, όπου από την Τρίτη ξεκινά εκ νέου η διαπραγμάτευση.