X

Πρόεδρος της Γαλλίας ο Μπαράκ Ομπάμα; (βίντεο)

Μια παρέα Γάλλων κάνει καμπάνια υπέρ του αδυνάτου (;). Πώς τους ήρθε, πού στοχεύουν και τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Ant1news

Μπορεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας;

Μάλλον όχι, αλλά αυτό δεν σταματά μία ομάδα Γάλλων να κάνει καμπάνια υπέρ της εκλογής του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η κίνηση ξεκίνησε σαν αστείο μεταξύ μιας παρέας τεσσάρων Γάλλων, ενόψει μιας… μπίρας που έπιναν, όμως η καμπάνια «Ομπάμα17» έχει γίνει «viral».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν συλλέξει πάνω από 40.000 υπογραφές μέχρι τώρα, ελπίζοντας να φέρουν τον Ομπάμα ως υποψήφιο στη χώρα τους, πριν από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο και το Μάιο.

Οι αφίσες υπέρ του Ομπάμα έχουν γεμίσει το Παρίσι και το σλόγκαν «Ναι, μπορούμε» συνοδεύει την καμπάνια, η οποία έχει και τη δική της ιστοσελίδα.

 

Φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Ομπάμα, για να προφυλάξουν τα προσωπικά τους στοιχεία, οι τέσσερις φίλοι μίλησαν στο πρακτορείο Reuters και παραδέχτηκαν ότι το όνομα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ ήρθε τυχαία στο προσκήνιο, προχώρησαν υλοποιώντας την ιδέα τους και υψώνοντας παράλληλα φωνή δυσαρέσκειας.

Αυτό που στην ουσία συνειδητοποίησαν ήταν ότι δεν ήθελαν να ψηφίσουν κανέναν, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν απλώς κάποιον για να μην ψηφίσουν κάποιον χειρότερο, κάποιον στον οποίον δεν πίστευαν. «Και ξαφνικά κάποιος έβαλε το όνομα του Ομπάμα στην κουβέντα. Γελάσαμε στην αρχή και μετά είπαμε μεταξύ μας ότι πρέπει να το κάνουμε στα αλήθεια. Και το κάναμε», δήλωσε ένας από την παρέα.

Δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν την Κυριακή έδωσαν προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, για το δεύτερο γύρο των εκλογών τον Μάιο. Ο Μακρόν κέρδισε το προβάδισμα από τον Φρανσουά Φιγιόν, όταν αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο σχετικά με απασχόληση της γυναίκας και άλλων μελών της οικογένειάς του στη Βουλή.

 

«Φοβηθήκαμε μήπως η καμπάνια μας οδηγήσει σε πολύ ριζοσπαστικές επιλογές, που θα αναδείξουν υποψηφίους εκτός συστήματος, όπως έγινε με τον Τραμπ στην Αμερική και δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο και σε εμάς», δήλωσε ένας άλλος από την παρέα των… ευφάνταστων φίλων.

Η παρέα στοχεύει στη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώστε να πείσει τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ να κατέβει ως υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, η παρέα λαμβάνει πολλά μηνύματα από Αμερικανούς που λένε ότι αν πετύχει η καμπάνια τους θα μετακομίσουν στη Γαλλία.

«Είναι γεγονός ότι ο Ομπάμα έκανε τους πάντες να ονειρεύονται τα προηγούμενα οκτώ χρόνια που είχε την εξουσία των ΗΠΑ κι εμείς παλεύουμε να βρούμε κάποιον που να διαθέτει αυτό το χάρισμα, κάποιον που θα κρατήσει τα ηνία της Γαλλίας», δήλωσε ένας ψηφοφόρος.