X

Τσακαλώτος: Η συμφωνία θα κλείσει όταν θα ξέρουμε και μέτρα και αντίμετρα

Στόχος να κλείσει το SLA ως τις 20 Μαρτίου. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Τα μέλη της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών υποθέσεων ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup που είχε πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Οι δανειστές της χώρας ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018 ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Το Reuters επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των διαδικασιών ο οποίος ανέφερε ότι οι «θεσμοί ζητούν 1% μέτρα από το αφορολόγητο και 1% από τις συντάξεις, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν μικροαλλαγές λόγω της καλύτερης απόδοσης».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι για το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,5%, ενώ η οικονομία γύρισε σε μικρή ανάπτυξη έναντι πρόβλεψης για ύφεση. Επικαλούμενη την καλύτερη εκτέλεση ζητά από τους θεσμούς να λάβει λιγότερα μέτρα για μετά το 2018, στο 1,5% του ΑΕΠ χωρίς να το λέει επίσημα, είπε δεύτερος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

"Οι θεσμοί θα μπορούσαν να συζητήσουν μια πιο προοδευτική μείωση των συντάξεων όχι σε μία χρονιά (το 2019)", πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Γρίφος ο μηχανισμός για τα αποτελέσματα των στόχων

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο συναντήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, τόνισε πως δεν θα υπάρχει κόφτης από το 2019.

 

Πάντως, «γρίφος» είναι ο μηχανισμός για τα αποτελέσματα των στόχων. Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμιζε ότι «αν θα έχουμε τήρηση ή υπέρβαση του στόχου το 2018 δεν θα περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να το μάθουμε, συζητάμε έναν μηχανισμό για να το ξέρουμε νωρίτερα. Προς το τέλος του χρόνου θα γίνει μια προβολή για το πως θα κλείσει το έτος».

Παράλληλα, σημείωνε ότι «αν ξεπεράσουμε το 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά θα είναι περισσότερα, αν είμαστε ακριβώς στο 3,5% θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά που θα νομοθετηθούν από τώρα. Αν είναι κάτω από 3,5% του ΑΕΠ θα έχουμε επιπλέον μέτρα»

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θριαμβολογεί και τόνισε ότι λέει τα θετικά και τα αρνητικά, ενώ πρόσθεσε: «προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα».

Τσακαλώτος: Αν δεν πιάσουμε τους στόχους θα πρέπει να πάρουμε μέτρα

Ο κ. Τσακαλώτος, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών  Υποθέσεων, κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε κανένας στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει.

«Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών η Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ενώ επικαλέστηκε και δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών.

 

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα μέτρο κακού μέτρου θα υπάρξει αντίμετρο. «Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως άλλωστε ισχύει για κάθε χώρα.

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι θετικά μέτρα θα υπάρξουν μόνον στην περίπτωση που το πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "αν το πλεόνασμα είναι 3,5% περνούν καλά και κακά μέτρα. Αν είναι 4,5% έχουμε 1% για κοινωνική πολιτική αν είναι 2,5% πρέπει να πάρουμε μέτρα…"

Ωστόσο, εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του γιατί τώρα δεν λέει ότι θα πιάσουμε 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και αυτό εξαιτίας της υπεραπόδοσης του 2016» και σημείωσε ότι «το Ταμείο έπεσε έξω σχεδόν 3% του ΑΕΠ στις προβλέψεις του για την περσινή χρονιά και γι’ αυτό τώρα μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές».

 

Στόχος για Staff Level Agreement μέχρις τις 20 Μαρτίου 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι ως το Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε ότι οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «πισωγύρισμα». Τώρα λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. Για την αρχή τις επεκτασιμότητας η επιτροπή είπε ομόφωνα ότι πρέπει να επιστρέψει. Αυτό δεν θα το είχαμε αν κλείναμε το Δεκέμβρη». «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή» τόνισε. 

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «το τρίτο θέμα είναι το πρόγραμμα για την ανεργία για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας». «Το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό, το λέω κάθε φορά, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε αντίμετρα», υπογράμμισε .

Ο κ. Τσακαλώτος, εκτίμησε ότι “οι θεσμοί θα μείνουν περίπου 10 ημέρες και στόχος είναι ως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου θα έχει κλείσει το Staff Level Agreement  και εκεί θα πιστοποιηθεί ότι υπάρχει «προσωρινή συμφωνία» γιατί τίποτα δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, όπως λένε και οι δανειστές».

«Φτάσαμε εκεί που θέλαμε ως προς τη διαδικασία, όλα να συμφωνηθούν ως ένα πακέτο στο οποίο θα τοποθετηθούν όλοι. Θα κλείσει το SLA, η συζήτηση για τα αντίμετρα και θα δούμε ποια θα είναι η αποσαφήνιση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και ποια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» τόνισε.

 

Ο Τσακαλώτος "αδειάζει" το Μαξίμου 

Στη δευτερολογία του ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά «άδειασε» το Μαξίμου, καθώς παραδέχτηκε ότι είναι πρόβλημα η προνομοθέτηση. «Δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έχει γίνει ποτέ», υπογράμμισε και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. «Ούτε λέμε ότι τέλειωσε η λιτότητα, απλά είπε ο Ντάισελμπλουμ ότι αλλάζει η ατζέντα και παίρναμε από τη  λιτότητα σε διαρθρωτικές», προσέθεσε για να εξηγήσει ότι δεν η κυβέρνηση κέρδισε ότι δεν θα πάρει μόνο άσχημα μέτρα αλλά και καλά.

Σε ό,τι αφορά τέλος την ποσοτική χαλάρωση ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα θα ενταχθεί. «Εγώ έχω αισιοδοξία ότι αν γίνουν αυτά και κλείσει η συμφωνία στις 20 Μάρτη και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα είναι σχετικά απλή η διαδικασία για το QE», κατέληξε.

Κικίλιας: Από τα πανηγύρια στην ήττα

Οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Βουλή, πάντως προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε μέσω Twitter γράφοντας: «Αδειάζει ο Τσακαλώτος το Μαξίμου: «Δεν υπάρχει συμφωνία, δεν ξέρω που θα κάτσει». Από τα πανηγύρια στην ήττα».