X

Σε “τεντωμένο σχοινί” η διαπραγμάτευση

Σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για δημοσιονομικά και εργασιακά. Με άγριες διαθέσεις "ξεκίνησαν" οι δανειστές. "Πρόβλημα" οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Ant1news

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 το πρώτο ραντεβού της ημέρας ανάμεσα στους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών και εκπροσώπων της Κυβέρνησης για την β΄ αξιολόγηση.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απο το οικονομικό επιτελείο, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα μετέβαιναν μόνο οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης για να συζητήσουν τα δημοσιονομικά, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, έκανε την εμφάνιση της και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η συνάντηση της Τετάρτης γίνεται στον απόηχο της πρώρης ημέρας των διαπραγματεύσεων, πυο τελείωσε με διαφορές τόσο για το ύψος των πρόσθετων μέτρων, όσο και την εφαρμογή τους, αλλά και με νέες απαιτήσεις των δανειστών για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παρότι κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε χθες ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν από το 2019 αν υπάρξει πρόβλεψη - και μόνο - στην αρχή του χρόνου από τους θεσμούς, ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα πράγματα εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά.

Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ φαίνεται ότι θέλουν να επιβάλουν τον ρυθμό τους πιέζοντας από χθες ακόμη για νέα μέτρα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου.

Η διαπραγμάτευση δεν ακολούθησε το συμφωνημένο πρόγραμμα το βράδυ. Ξεκίνησε στις 19:00 και διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί στις 22:00.

Οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς κάποια δήλωση με εξαίρεση μια ανεπίσημη δήλωση από κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ότι δεν συζητήθηκε κανένα θέμα επί της ουσίας, αλλά και οι τρεις ώρες αναλώθηκαν με τη διαμόρφωση της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να έχει φτάσει στην Αθήνα με μια συγκεκριμένη συνταγή και για τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου να έχει έρθει με πρόταση για μέσο αφορολόγητο κοντά στα 6000 ευρώ, περίπου 5500 για άγαμους και συνταξιούχους και υψηλότερο για οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Στις συντάξεις η πρόταση του Ταμείου είναι η μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ με στόχο να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις.

Σπάει στα δυο η αξιολόγηση;

Με άγνωστο τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών, άρχισε χθες ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

 Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, διαφαίνεται «σπάσιμο» της διαδικασίας σε δύο μέρη, με τον κίνδυνο παράτασης της αβεβαιότητας στην οικονομία να ελλοχεύει. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για τεχνική συμφωνία εντός του Μαρτίου και μετά, σε δεύτερη φάση, θα ξεκινήσει η συζήτηση με τους θεσμούς για το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική».

 

Κυβερνητικά στελέχη άφηναν χθες ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαβουλεύσεις αυτής της φάσης να διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των θεσμών έχουν έρθει στην Αθήνα με αρχικό στόχο να αποχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας.

Βασικός στόχος είναι να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία (stuff level agreement) μέχρι το Eurogroup  της 20ής Μαρτίου, αλλά από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων δεν φάνηκαν σημάδια προόδου καθώς όλη η μέρα πέρασε για να οριστεί η ατζέντα και να γίνει μια πρώτη συζήτηση για θέματα ενέργειας και αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν κατέληξε στο κλείσιμο κάποιων εκ των ανοικτών θεμάτων.

Μηχανισμός προσέγγισης

Στο περιθώριο των χθεσινών διαπραγματεύσεων, κορυφαίο στέλεχος έλεγε ότι θα επιδιωχθεί να συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας μηχανισμός προσέγγισης του δημοσιονομικού αποτελέσματος ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να φτάνουμε στον Απρίλιο του επόμενου έτους για να έχουμε εικόνα για το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς.

«Αγκάθι» τα εργασιακά

Δυναμικά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων επανήλθε το ασφαλιστικό, με τους δανειστές να ζητούν με το καλημέρα τη λήψη μέτρων ύψους 1-1,4 δις ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από το 2019.

 

Ο πονοκέφαλος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας μάλιστα, που επιδιώκει να κλείσει στα γρήγορα το ασφαλιστικό προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω ξήλωμα του νόμου Κατρούγκαλου είναι να μην συνδεθεί η συζήτηση με την «τρύπα» που φαίνεται πως θα παρουσιάσουν τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναφορικά με τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Στον αντίποδα, «σωσίβιο» στα έσοδα εκτιμάται ότι θα δώσουν για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία βάσει των πρώτων εκτιμήσεων πήγαν πολύ καλύτερα από τα αναμενόμενα.