X

Στον “πάγκο των …δανειστών” αφορολόγητο και συντάξεις

Άρχισαν οι συζητήσεις για το εύρος και τον χρόνο υλοποίησης των μειώσεων τους. «Μολύβι και χαρτί» έβγαλαν κουαρτέτο και Κυβέρνηση. Διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις για τα μέτρα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες συζητήσεων, ολοκληρώθηκε ο σημερινός κύκλος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο, για τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου μετά την Πρωτοχρονιά του 2018 να βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, μετά το τέλος της διαβούλευσης, το βράδυ της Τετάρτης, «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα οι δανειστές ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν». 

Η αρχική θέση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δις ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, και όπως αποκάλυψε το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους και ζητούν μείωση αφορολογήτου από το 2019 και περικοπή συντάξεων από το 2020. 

Η κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.


Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πολ Τόμσεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016.

«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.

 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

Πέρυσι, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Το ζητούμενο είναι τώρα, αφενός η πιστοποίηση αυτών των εκτιμήσεων, αφετέρου η θετική επίδραση της υπέρβασης τα επόμενα χρόνια. 

Πλέον, αφορολόγητο και συντάξεις βρίσκονται στον «πάγκο των …δανειστών» προς περικοπή, με τα τεχνικά κλιμάκια να αναλαμβάνουν από αύριο να «μελετήσουν με μολύβι και χαρτί» τα μέτρα και την συζήτηση επ΄ αυτών των θεμάτων των υπουργών, να μην αναμένεται να συνεχιστεί πριν από την Παρασκευή. 

Η διαπραγμάτευση των επικεφαλής των κλιμακίων με κυβερνητικά στελέχη συνεχίζονται την Πέμπτη με θέματα εκτός δημοσιονομικών, που θα αφορούν κυρίως τα εργασιακά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.