X

Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ζήτησε η Ελλάδα

Δεν είναι γνωστό το ακριβές ύψος του δανείου που ζητήθηκε. Το σχετικό δημοσίευμα εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή περιπλέκει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.

Ant1news

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα ζήτησε την οικονομική ενίσχυση της Παγκόσμιας Τράπεζας, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το ποσό του δανείου που αιτήθηκε.

Σε δημοσίευμα του το Politico επικαλείται και δήλωση του εκπροσώπου της Τράπεζας, ο οποίος αναφέρει ότι «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, οποιαδήποτε τελική απόφαση για παροχή δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας».

Μάλιστα, «προκαταρκτικές συζητήσεις» επιβεβαιώνει στο ίδιο δημοσίευμα και κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει επίσημο αίτημα από την Αθήνα».

Σημειώνεται πάντως ότι το Μέγαρο Μαξίμου, σε non paper, το βράδυ του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είχε αναφέρει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ένα ποσό περί τα 3 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση προγράμματος δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας.

Σχολιάζοντας το θέμα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας «ακόμα πιο περίπλοκο», την ώρα που η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μάχεται για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος».

«Πληροφορούμαστε πως η Κυβέρνηση  διαπραγματεύεται νέα δάνεια - και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια - από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να χρηματοδοτήσει  δεκάδες χιλιάδες ολιγόμηνης διάρκειας προσλήψεις στο Δημόσιο!! Δηλαδή οδηγεί σε νέα αύξηση στο δημόσιο χρέος την ώρα που διεκδικούμε την μείωσή του» σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με το αίτημα της Κυβέρνησης για οικονομική ενίσχυση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τονίζει πως «χρειάζονται επενδύσεις και ανάπτυξη που θα δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας».

«Η απέλπιδα προσπάθειά τους να κτίσουν το νέο πελατειακό κράτος με στόχο να παραμείνουν στην εξουσία, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει» καταλήγει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.