X

“Αργή” και εν μέσω διασταυρούμενων πυρών η διαπραγμάτευση

Δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από την Ελλάδα είπε ο Σαπέν. Να αποδείξει την αξιοπιστία της κάλεσε την Ελλάδα ο Βίζερ. Μέτρα και αντίμετρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ant1news

Με βήμα σημειωτόν κινείται η διαπραγμάτευση, δεδομένης της άρνησης των δανειστών να υιοθετήσουν τις ελληνικές προτάσεις τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και για τα άλλα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά.

 Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο για τις μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις, εν μέσω αιχμών του Τόμας Βίζερ για την αξιοπιστία της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και νέας επίθεσης του Γιάννη Δραγασάκη στο Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατηγορεί για εκβιασμό.

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης τέθηκαν επί τάπητος στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε νωρίτερα στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από την Ελλάδα».

Ενώ τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν να επεξεργάζονται τα σενάρια για το πόσο και από πότε θα μειωθούν αφορολόγητο και συντάξεις, ο επικεφαλής του Euro Working Group λέει ότι το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο ακόμη επηρεάζει την στάση των δανειστών και καλεί την Αθήνα να αποδείξει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα.

 

«Υπάρχει μια ευρεία αντίληψη, σωστή ή λάθος, ότι πολλά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονται. Θα ήταν καλό αν θα μπορούσε κανείς γρήγορα να διαλύσει αυτή την εντύπωση, η οποία προφανώς δεν είναι καλή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του EWG.

Πυρά κατά του ΔΝΤ για εκβιασμό εξαπέλυσε από τους Δελφούς ο Γιάννης Δραγασάκης,  ενώ σε άρθρο της η Handelsblatt λέει ότι οι ευρωπαίοι μπορούν αν θέλουν να καθορίσουν την στάση του Ταμείου, παραμερίζοντας την στάση του Τραμπ και των ΗΠΑ

 

«Το ΔΝΤ έχει θέσει ένα πακέτο νέων αιτημάτων ύψους 3,6 δις που ήταν εκτός αρχικής συμφωνίας. Το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας, ενώ αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Ο “παράγοντας Τραμπ” είναι μεν καθοριστικός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις της αμερικανικής ηγεσίας. Η συμμετοχή του Ταμείου μπορεί να δρομολογηθεί και χωρίς τις ΗΠΑ, λένε κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται απλή πλειοψηφία των μελών του Ταμείου», αναφέρει στο δημοσίευμα της η Handelsblatt.

Οι δανειστές ζητούν μείωση αφορολόγητου από το 2019 και περικοπή συντάξεων από το 2020, αφού πρώτα κλείσει δημοσιονομικό κενό 500 εκατομμυρίων ευρώ που βλέπουν για το 2018.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία σε αντίμετρα όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά και του ΕΝΦΙΑ, βάσει κριτηρίων, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ, με το Μαξίμου να απορρίπτει κάθε συζήτηση για μέτρα το 2018.

 

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Γιούνκερ για το μέλλον της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκρουσε καμπανάκι στους δανειστές για την υπερεξουσία που όπως αναφέρει έχει δοθεί στο Eurogroup

«Ως “σήμα κινδύνου” για το μέλλον της Ευρωζώνης πρέπει να λειτουργήσει η μη επαρκής κανονιστικώς πλαισίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Eurogroup, το οποίο θεωρείται ως “άτυπο όργανο”.  Γεγονός εμφανώς υποτιμητικό για την τεράστια σημασία που έχει το Eurogroup  και οι αποφάσεις του σε όλα τα οικονομικά –και όχι μόνο νομισματικά- θέματα της Ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κυβέρνηση και δανειστές συζήτησαν την Πέμπτη και για το συμφωνηθέν στο Eurogroup πρόγραμμα δημιουργίας ως 450.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020. Οι δαπάνες του, για την κάλυψη των οποίων η Κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη ζητήσει δάνειο 3 δις ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, θα εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Politico: Η Ελλάδα έχει ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τράπεζας «η Αθήνα ζήτησε τεχνική και οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η μακροχρόνια ανεργία, η οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη και η κοινωνική προστασία». Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας «ακόμα πιο περίπλοκο», την ώρα που η κυβέρνηση «εξακολουθεί να μάχεται για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος».

Εμπλοκή στην διαπραγμάτευση υπήρξε την Πέμπτη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συζητήθηκαν εν νέου τα ενεργειακά.