X

Στο μικροσκόπιο των δανειστών τα δημοσιονομικά μεγέθη

Σε εξέλιξη η συνάντηση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τα κλιμάκια των Θεσμών. “Μηδέν επιπλέον λιτότητα” το μήνυμα του Πρωθυπουργού.  “Γκάζια” κατά ΔΝΤ.

Ant1news

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη, την ώρα που η Αθήνα κατηγορεί το ΔΝΤ για φρένο στην διαπραγμάτευση με την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων και την επιμονή σε σκληρά μέτρα, ενώ ο Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθούν οι υψηλοί στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τους οποίους επιμένουν οι Ευρωπαίοι, αποδεχόμενη ωστόσο ότι τα αντίμετρα για τα οποία διαπραγματεύεται θα εφαρμοστούν μόνο με διατήρηση της σκληρής λιτότητας, που οδηγεί σε επίτευξη των στόχων..  

Δεν μπορεί μια οικονομία, η οποία έχει αποδείξει πλεόνασμα πάνω από 2% το 2016, όταν ο στόχος ήταν 0,5%, να επιμένει κάποιος και να λέει ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα 2% του ΑΕΠ, διότι δεν θα πιάσει τους στόχους το 2018, όταν τους έχει υπερδιπλασιάσει ήδη από το 2016. Άρα, λοιπόν, πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που λέει το πολύ απλό: στο βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, μηδέν επιπλέον λιτότητα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρωθυπουργό.  

Εν τω μεταξύ, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση έδωσε από την Αθήνα ο Μπερνάρ Καζνέβ, στο πρόσωπο του οποίου ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε την Γαλλία για την στάση της υπέρ της χώρας μας.

Αργή και… βασανιστική η διαπραγμάτευση 

Πάντως, η διαπραγμάτευση κινείται με βήμα εξαιρετικά αργό, κυρίως λόγω της επιμονής για σκληρά μέτρα που δείχνει το  ΔΝΤ. Να μαλακώσει την στάση του έναντι της Ελλάδας το κάλεσε ο Μισέλ Σαπέν,  μετά τις συναντήσεις του με Τσακαλώτο και Παπαδημητρίου.

«Το ΔΝΤ είναι μεν απαραίτητο, αλλά θα πρέπει κι αυτό να είναι προσεκτικό στις απαιτήσεις του. Δεν μπορεί να ζητάει κανείς τα πάντα σε μια Ελλάδα που έχει καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες», σημείωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

 

Λάβρος κατά του Ταμείου, κατηγορώντας το για εκβιασμό, ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος από το Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών υπογράμμισε ότι «το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας ενώ αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της, ενώ ο Τόμας Βίζερ καλεί την Αθήνα να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της κι ο Κώστας Σημίτης λέει ότι το Grexit παραμένει πιθανό.

«Υπάρχει μια ευρεία αντίληψη, σωστή ή λάθος, ότι πολλά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζονται. Θα ήταν καλό αν θα μπορούσε κανείς γρήγορα να διαλύσει αυτή την εντύπωση, η οποία προφανώς δεν είναι καλή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, ενώ από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».

Ερωτήματα για νέο δάνειο

Ερωτήματα, ενώ Αθήνα και κουαρτέτο δεν ξέρουν πώς θα καλυφθεί το κενό αν τελικώς το Νομισματικό Ταμείο δεν μετέχει με χρηματοδότηση στο τρέχον πρόγραμμα, προκαλεί άρθρο του Politico, ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει άλλο δάνειο, από την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Αθήνας καθιστά το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας ακόμα πιο περίπλοκο, την ώρα που η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μάχεται για τους όρους του τρέχοντος προγράμματος», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του Politico.

Το Μαξίμου είχε ανακοινώσει από τις 20 Φεβρουαρίου την πρόθεση του να ζητήσει το δάνειο για να καλύψει προγράμματα δημιουργίας ως 450.000 θέσεων εργασίας. Τα επιτόκια με τα οποία δανείζει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολλαπλάσια αυτών που πληρώνει η Ελλάδα στους δανειστές της, ενώ όπως το κατηγορεί η Αντιπολίτευση, το Μαξίμου επιδιώκει με ακριβό τρόπο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με ολιγόμηνες συμβάσεις, για να μειώσει τεχνηέντως και για λίγο την ανεργία, βολεύοντας παράλληλα κομματικούς ημέτερους.