X

Αγεφύρωτο το χάσμα Κυβέρνησης - δανειστών

Θολό το τοπίο των διαπραγματεύσεων. Σκληρό παζάρι για τα μέτρα. Τα εργασιακά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Συνάντηση Τσίπρα - οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου.

Ant1news

 

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεχίζονται για ακόμη μία ημέρα οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, με το χρονικό πλαίσιο να γίνεται ασφυκτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα πραγματοποιεί συντάντηση στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να συζητηθεί η πορεία της διαρπαγμάτευσης.

Σήμερα στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών θα βρεθούν τα εργασιακά.

Θολό παραμένει το τοπίο των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των δανειστών και τη συμμετοχή των κ.κ Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου.

Όπως επιβεβαιώνει πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο... μηδέν, καθώς ο καθορισμός των μέτρων αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα δε με υψηλόβαθμο στέλεχος το Σάββατο συζητήθηκαν τεχνικά θέματα ως προς την αναγκαιότητα μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ.

Παράλληλα, διαφωνία παρατηρήθηκε στον αριθμό των Ελλήνων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος (σ.σ. κατά το ΔΝΤ, το 50% των φορολογουμένων δεν καταβάλλουν φόρο εισοδήματος λόγω του υψηλού αφορολόγητου). Επίσης, περαιτέρω τεκμηρίωση στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης απαιτείται στο θέμα του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης προς το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τον κυβερνητικό παράγοντα, τα στοιχεία του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι υπερβολικά.

Τα προαναφερθέντα ζητήματα, όπως είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, τίθενται προς εξέταση στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ και οι κυβερνητικές προτάσεις για τα θετικά μέτρα θα συζητηθούν σε ειδικά τεχνικά κλιμάκια.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας προέβλεψε ότι θα «σβήσει» η διαφορά μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ενώ διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περικοπή των συντάξεων από το 2018.