X

Moody’s: η καθυστέρηση στην αξιολόγηση “τρώει” τις καταθέσεις

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει πως η αύξηση των καταθέσεων θεωρείται «ζωτικής σημασίας» για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ant1news

Πιστωτικά αρνητική χαρακτηρίζει η Moody’s τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ, εκτιμώντας πως υπονομεύει τις προσπάθειες των εγχώριων τραπεζών να βελτιώσουν τη χρηματοδοτική τους θέση και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τονίζει πως η αύξηση των καταθέσεων θεωρείται «ζωτικής σημασίας» για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Προειδοποιεί ακόμη πως μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καταθετική εμπιστοσύνη και την πορεία «χαλάρωσης» των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τον Δεκέμβριο του 2016, αντιστοιχούσε στο 22% των συνολικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων.

Βέβαια η Moody’s αποτιμά ως «θετική εξέλιξη» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τη β’ αξιολόγηση και εκτιμά ότι ενδεχόμενη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής.