X

Η ύφεση του 2016 δυσχεραίνει την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης

"Φωτιά" στην διαπραγμάτευση βάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Καμπανάκι» από αναλυτές για καταθέσεις και ανάπτυξη το 2017.

Ant1news

Του Νικου Ρογκάκου

Όχι μόνο υπήρξε ύφεση το 2016, σύμφωνα με τη ΕΣΛΤΑΤ, αλλά τα στοιχεία της Αρχής, δυσκολεύουν την διαπραγματευτική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης, εν μέσω σκληρών επαφών με τους δανειστές και την καθιστούν «αμυνόμενη» έναντι της Τρόικας σε αυτό το επίπεδο. 

Μετά την γκάφα του υπουργείου Εργασίας με την ΕΛΣΤΑΤ, που την κατηγόρησε ότι δεν έχει έτοιμο τον δείκτη για την περικοπή των συντάξεων, σήμερα, σύμφωνα με τον δείκτη ανάπτυξη, η οικονομία το 2016, παρουσίασε οριακή ύφεση 0,05%, ένα αντιθέσει με τα λεγόμενα του υπουργείου Οικονομικών ότι θα έχουμε μικρή ανάπτυξη το 2016, της τάξεως του 0,3%. 

Αναμφίβολα η ανάλυση των στοιχείων δείχνουν «ψυχρολουσία» για την Κυβέρνηση, αφού:

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ήταν αρνητικό κατά 1,2% (αντί 0,4%, που ήταν η αρχική εκτίμηση) 

Βέβαια το χειρότερο όλων είναι ότι:

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015 δεν ήταν θετικό κατά 0,3%, όπως αρχικά εκτίμησε η ΕΛΣΤΑΤ αλλά αρνητικό κατά 1,1%! 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2016 δεν έκλεισε με ανάκαμψη, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά με οριακή ύφεση 0,05%.

Τα προβλήματα στην ελληνική επιχειρηματολογία 

  1. Αδυνατίζει τα τεχνικά επιχειρήματα για το θετικό αντίκτυπο μέτρων και μακροοικονομικών επιδόσεων στις επόμενες χρονιές.
  2. Δίνει το πάτημα στο ΔΝΤ να συνεχίσει να αμφισβητεί όλες τις προσωρινές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της Ελλάδας, διατηρώντας επί της ουσίας επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία της Eurostat.  

Επίσης, η εξέλιξη καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσδοκώμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου για το κενό του 2019 κι ως εκ τούτου τα 3,6 δισ ευρώ δύσκολα θα φύγουν από το τραπέζι. Επιπλέον η αναθεώρηση του ΑΕΠ δημιουργεί προβλήματα και στη συζήτηση για το πώς και πότε θα είναι δυνατή η ενεργοποίηση των αντίμετρων, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει για ένα μηχανισμό που θα βασίζεται στις προβλέψεις και όχι στην εκ των υστέρων επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων. 

«Καμπανάκι» από τους αναλυτές για καταθέσεις & ανάπτυξη το 2017 

Οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές έχουν κρούσει πολλές φορές καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις μιας ατέρμονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με τελευταία χαρακτηριστική προειδοποίηση αυτή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία «η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να είχε κλείσει χθες». 

Την ίδια ώρα και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με κάθε ευκαιρία επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική οικονομία το σήριαλ των καθυστερήσεων ενώ τα πρώτα αρνητικά σημάδια έχουν καταγραφεί. 

Οι καταθέσεις κινούνται έντονα αρνητικά από τις αρχές του έτους ( χαμηλό δεκαπενταετίας τον Ιανουάριο , κάτω από τα 120 δις ευρώ), τα κόκκινα δάνεια εκεί που είχαν αρχίσει να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους , σήκωσαν και πάλι κεφάλι, ενώ τραπεζικές πηγές αναφέρουν και παράλληλη μείωση των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία τον Ιανουάριο ( κατά περίπου 1,1 δις ευρώ) ένδειξη ότι οι Έλληνες «τρώνε και τα λεφτά από το στρώμα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος για επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% το 2017, θεωρείται από οικονομικούς αναλυτές επισφαλής, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη διαπραγμάτευση στο δημοσιονομικό σκέλος.