X

Διαπραγμάτευση στην “σκιά” της ΕΛΣΤΑΤ

Τα στοιχεία του 2016, ο "γρίφος" της Κομισιόν κι οι εκτιμήσεις του Μαξίμου για την αξιολόγηση. Βήματα προόδου στο "παζάρι" για το ασφαλιστικό. Νέα συνάντηση των επικεφαλής την Τρίτη.

Ant1news

Στην «σκιά» των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση και το 2016, που αναμένεται να «δυσχεράνουν» την προσπάθεια της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, αν και σε ορισμένα πεδία μπορεί να αποτελέσουν ισχυρά όπλα για τα επιχειρήματα της Αθήνας, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για «επιστροφή στο σημείο μηδέν» λόγω της επίμονης άρνησης του ΔΝΤ για υποχωρήσεις στις θέσεις του για τα εργασιακά, αλλά και της απόρριψης σειράς ελληνικών προτάσεων για μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Παρ όλα αυτά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι υπήρξε μια πρόοδος στις σημερινές επαφές, σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά  κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά. Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα το ενδεχόμενο μέτρων το 2018 για τις συντάξεις.

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: δεν θα αλλάξουμε τακτική λόγω των στοιχείων ενός τριμήνου

Κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας ότι «δεν μπορεί ένα τρίμηνο να καθορίσει την διαπραγματευτική μας τακτική», για να συνεχίσει λέγοντας «αυτό δεν μπορεί να αλλάξει συνολικά τα μεγέθη», τα οποία η Κυβέρνηση προφανώς συνεχίζει να βλέπει θετικά.

Σημειώνεται πάντως, ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων για όλα τα τρίμηνα του 2016, δηλαδή για το σύνολο του 2016,καταδεικνύοντας ότι έστω και οριακά η χώρα το 2016 είχε ύφεση και όχι ανάπτυξη.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: η διαπραγμάτευση θα κλείσει, όταν...

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας την θέση της Κομισιόν, είπε ότι βάσει των τελικών στοιχείων η εικόνα για την πορεία του 2016 θα αλλάξει.

 

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η διαπραγμάτευση θα κλείσει», σημειώνοντας ότι «στόχος παραμένει το Eurogroup του Μαρτίου», καθώς και ότι «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος», δεδομένου ότι «η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική».  Όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος, «τις προηγούμενες ημέρες δούλεψαν τα τεχνικά κλιμάκια (σημ: για τις μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις) και σήμερα γίνεται συνάντηση για να δούμε πού φτάσαμε και πώς προχωράμε».

«Η Κομισιόν έχει μια εντολή: ότι πρέπει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ «μέσα», ανεξάρτητα απο το τι πιστεύει και αυτό έχει δυσκολίες, διότι λόγω αυτού, το ΔΝΤ έχει μια υπερβολική εξουσία στις διαβουλεύσεις», ανέφερε η ίδια πηγή, δείχνοντας πάντως ότι οι εξελίξεις θα ...πάρουν χρόνο.

 

Κόντρα για Ανάπτυξη - ΕΛΣΤΑΤ

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε να σκιαγραφήσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας τους πολίτες ό,τι η οικονομία έχει αναταχθεί, αλλά και να εκθέσει τους «πολέμιους» δανειστές, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έριχνε «βόμβα» ότι το 2016 η οικονομία εμφάνισε και πάλι ύφεση, έστω οριακή, παρά την αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη.

«Η αντοχή της πραγματικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οικονομίας μας έχει ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και μας οδηγεί σιγά-σιγά και στην υπέρβαση της κρίσης», έλεγε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο νωρίτερα, στην συνεδρίαση του «σκιώδους υπουργικού συμβουλίου της ΝΔ», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Πρωθυπουργό «προκλητικό, ανεύθυνο και αδίστακτο».

Οι Βρυξέλλες δεν υιοθετούν την «ψυχρολουσία» της ΕΛ.ΣΤΑΤ, επιμένοντας ότι μόλις οριστικοποιηθούν τα στοιχεία, το 2016 θα είναι έτος ανάπτυξης, όπως άλλωστε αναφερόταν στις προ δύο εβδομάδων εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στις οποίες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ το 2016 και  2,7% το 2017.

 

«Επικίνδυνο» …σημειωτόν στην διαπραγμάτευση

Εν μέσω όλων αυτών, το απαραίτητο βήμα για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, η δεύτερη αξιολόγηση, παραμένει μετέωρο, με τον χρόνο να τρέχει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με τον Κλάους Ρέγκλινγκ να σημειώνει ότι «η επίτευξη συμφωνίας έως το επόμενο Eurogroup δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και σίγουρη. Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη».

Το «θολό τοπίο» στις συζητήσεις κυβέρνησης–δανειστών κάνει πολλούς αναλυτές να φοβούνται ότι η καθυστέρηση θα ναρκοθετήσει την έξοδο στις αγορές, οπότε θα είναι μονόδρομος η παράταση του μνημονίου ή η μεσοπρόθεσμη επικαιροποίηση του, κάτι που σε κάθε περίπτωση θα σημάνει νέα μέτρα, «ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο», όπως τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Την ίδια ώρα, στην «αυλαία» της προεδρικής του θητείας,  ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε πως έπεισε τον Σόιμπλε ότι ένα Grexit δεν θα ωφελήσει κανέναν.

"Πυρ ομαδόν" της αντιπολίτευσης

"Πυρ ομαδόν" κατά του Αλέξη Τσίπρα, με σκληρούς χαρακτηρισμούς και καυστικά σχόλια, άνοιξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και για την επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την εθνική οικονομία το 2016.