X

Αύξηση 80-120% τροφείων Παιδικών Σταθμών από Δήμους!

Αντιδράσεις γονέων για την αιφνιδιαστική αύξηση “φωτιά” που τους έφερε σε απόγνωση. Καταγγελίες στον “Συνήγορο του Πολίτη”.

Ant1news

Γονείς διαμαρτυρήθηκαν στον “Συνήγορο του Πολίτη” για αύξηση τροφείων σε Δηµοτικούς Παιδικούς Σταθμούς μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως μεταδίδει το epoli.gr, επρόκειτο για σημαντικές αυξήσεις, σε ποσοστό 80-120%, χωρίς παράλληλα να υπάρχει κάποια μεταβολή ή βελτίωση στις προσφερόμενες παροχές!

Η αιφνίδια και υπολογίσιμη αύξηση ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή είχαν ολοκληρωθεί οι εγγραφές (βάσει αιτήσεων που είχαν υποβληθεί από τον Μάιο - Ιούνιο 2016), τα δε παιδιά είχαν ήδη τοποθετηθεί και φοιτούσαν στους σταθμούς. Επισημαίνεται ότι σ’ αυτό το χρονικό σημείο οι γονείς είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους και δεν είχαν πλέον δυνατότητα εγγραφής του παιδιού σε άλλον σταθμό.

Ως αιτιολογία για την απόφαση αύξησης των τροφείων, οι Δήμοι επικαλούνταν μείωση των εσόδων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr πρόκειται για τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, με τον “Συνήγορο” να επισημαίνει στις Δημοτικές Αρχές ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε το άρθρο 9 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των ∆ημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΚΥΑ 16065/2002) που ορίζει ότι, «στην περίπτωση επιβολής οικονομικής εισφοράς, αυτή πρέπει να γνωστοποιείται µε ανάρτηση πριν την έναρξη του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή». Για τον λόγο αυτό ζήτησε την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων των Δήμων, που δεν μπορούσαν να ισχύσουν και να εφαρμοστούν σε αυτό το χρονικό διάστημα για λόγους νομιμότητας. Επίσης, ζήτησε από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών.

Ασκώντας έλεγχο νομιμότητας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τις αποφάσεις αναπροσαρμογής - αύξησης των τροφείων βάσει, μεταξύ άλλων, του σκεπτικού που είχε παρατεθεί από τον “Συνήγορο του Πολίτη”. Ομοίως απορρίφθηκαν οι προσφυγές των Δήμων κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.