X

“Παίζεται” η παραμονή των κλιμακίων στην Αθήνα

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τις κινήσεις τους. Κρίσιμο ραντεβού με Τσακαλώτο που θα κρίνει την πορεία της διαπραγμάτευσης ενόψει EWG. Πού διαφωνούν και πού συγκλίνουν Αθήνα – δανειστές.

Ant1news

Το ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Αθήνα αν όχι στο σύνολο τους, τουλάχιστον – χωρίς τους επικεφαλής τους - τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, άφησε ανοικτό η Κομισιόν, ενώ οι πληροφορίες από την Αθήνα, το βράδυ της Δευτέρας, ανέφεραν ότι σήμερα θα κλείσει ο κύκλος των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους, ενόψει του Euro Working Group της Πέμπτης. 

Κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι η αποστολή των θεσμών παραμένει στην Αθήνα, «προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», συμπληρώνοντας «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία αναχώρησης των θεσμών».

Αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο αργά το βράδυ της Δευτέρας για πρόοδο μετά την  βραδινή συνάντηση με τους δανειστές, με στελέχη να αναφέρουν ότι η αναχώρηση των δανειστών θα κριθεί από την πορεία της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής των κλιμακίων με τους δανειστές του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η συνάντηση είχε οριστεί για τις 15:00, όμως μετατέθηκε για τις 15:45.

Το Reuters επικαλείται δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, τον οποίο δεν κατονομάζει, σύμφωνα με την οποία "έγινε κάποια προόδος το βράδυ της Δευτέρας και θα επιχειρηθεί αυτή να μεγιστοποιηθεί όσο είναι εφικτό".

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι επικεφαλής των κλιμακίων θα φύγουν από την Αθήνα την Τετάρτη, για να πάρουν μέρος στο Euro Working Group της Πέμπτης και μένει ανοιχτό, από όσα συζητηθούν εκεί, το αν και πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με στόχο τουλάχιστον μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) στο Eurogroup που θα γίνει σε δύο εβδομάδες.