X

Σάλος από το “κούρεμα” της εισφοράς πολιτικών προσώπων

Μείωσαν έως 2.000 ευρώ την εισφορά αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα! Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. "Δεν είναι σκανδαλώδης η ρύθμιση", απαντά ο Βούτσης.

Ant1news

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποκάλυψη πως τον περασμένο Μάιο οι βουλευτές ψήφισαν διάταξη στο νόμο Κατρούγκαλου για να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα πολιτικά πρόσωπα έως και 2000 ευρώ!

Με τις συγκεκριμένες διατάξεις ουσιαστικά καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα, το οποίο φορολογούσε τα συνολικά τους εισοδήματα με αυξημένο συντελεστή 8%. Κόμματα της αντιπολίτευσης, που είχαν καταψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, απαιτούν σήμερα να αποσυρθεί.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στο σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι «το δημοσίευμα απομονώνει ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος και δεν υπολογίζει τη συνολική φορολογική επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών γενικότερα και των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ειδικότερα». Όπως σημειώνεται από το οικονομικό επιτελείο, αρχικώς τα πολιτικά πρόσωπα βαρύνονταν με εισφορά αλληλεγγύης 5% για το σύνολο του εισοδήματος τους, ποσοστό που αργότερα μειώθηκε σε 3,5% και το 2015 αυξήθηκε σε 8% για το συνολικό ετήσιο εισόδημα.

«Με το ν. 4387/2016 άλλαξε η φορολογία εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Αναδιαμορφώθηκαν οι κλίμακες και οι συντελεστές φορολογίας με τρόπο που λάμβανε υπόψη τη συνολική επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι πλέον - για λόγους ισότητας των φορολογουμένων – και όσοι υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία (βουλευτές κτλ) πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά βάσει επτά συντελεστών με υψηλότερο το 10%, ανάλογα του συνολικού ύψους του εισοδήματος τους, γι΄ αυτό και ανά περίπτωση μπορεί να υπάρξει αύξηση ή μείωση του συνολικού ποσού της εισφοράς.

 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η διάταξη δεν είναι σκανδαλώδης και εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό. Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων αρχών και άλλους και είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμορφώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Σχετικά με τη συζήτηση για την εισφορά αλληλεγγύης των βουλευτών ενημερώνουμε ότι το ΚΚΕ δεν είχε ψηφίσει στη Βουλή την επίμαχη διάταξη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης σε υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους. Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε τότε προκληθεί στη Βουλή, είπαμε ΟΧΙ».

Το Ποτάμι από πλευράς του τονίζει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον Μάιο του ‘16 με τον ίδιο νόμο που μείωναν τις συντάξεις, καταργούσαν το ΕΚΑΣ και αύξαναν τις ασφαλιστικές εισφορές, έκαναν δώρο 1.000 έως 2.000 ευρώ το χρόνο στους εαυτούς τους. «Κατάργησαν δηλαδή το ιδιαίτερο καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που είχε ψηφιστεί το ‘14» τονίζεται σε ανακοίνωση. «Το Ποτάμι το οποίο βέβαια δεν είχε ψηφίσει την επίμαχη διάταξη, ζητάει από τα κόμματα να συμφωνήσουν και άμεσα με το επόμενο νομοσχέδιο να καταργήσουν την «ελάφρυνση». Τα πολιτικά πρόσωπα είναι υποχρεωμένα να συμβάλουν όσο μπορούν περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης και όχι να ενισχύονται με χαριστικές ρυθμίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τόνισε σχετικά: "Η Ένωση Κεντρώων δεν ψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη. Ζητάμε, η Βουλή να διορθώσει αυτή την λανθασμένη επιλογή. Σε μια εποχή που οι πολίτες περνούν πολύ δύσκολα, οι πολιτικοί  οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα. Επίσης, η Ένωση Κεντρώων έχει προτείνει την μείωση των μισθών των βουλευτών κατά το ήμισυ και την μείωση του αριθμού των εκπροσώπων του λαού από 300 στους 200".

Για «απολύτως λανθασμένη και ψευδή αναφορά» έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, η πραγματικότητα είναι ότι άλλαξε ο τρόπος επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης και πλέον αντί επί του συνόλου του ποσού υπολογίζεται κλιμακωτά, κάτι που προφανώς θα φέρει επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις, όπως για όλους τους πολίτες, αναλόγως του ύψους των εισοδημάτων καθενός.

Ο βουλευτής της ΝΔ και Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αφού ανέφερε ότι οι αποδοχές των βουλευτών έχουν συρρικνωθεί κατά 60% στα χρόνια της κρίσης, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν έχει δει ελάφρυνσης της φορολόγησης των εισοδημάτων του, σημείωσε ότι «μέσω της απάντησης του Υπ. Οικονομικών για το εν λόγω θέμα, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι αύξησε για όλους τους πολίτες την φορολογική επιβάρυνση».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αυξάνονται φόροι και εισφορές, μειώνονται μισθοί και συντάξεις και η ανεργία έχει προσλάβει τραγικές διαστάσεις, η ψήφιση τέτοιων νόμων κάθε άλλο παρά αθώα είναι.

"Δεν ζητήσαμε ποτέ ιδιαίτερη μεταχείριση. Είναι πάγια θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, σε θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες να έχουμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις απόψεις μας πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή ψηφισθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση. Στο συγκεκριμένο θέμα η γνώμη μας δεν ζητήθηκε ποτέ, δεν μας ρώτησε κανείς, είμαστε αντίθετοι".