X

Στον πυρήνα των μέτρων η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Παραμένουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς διαφαίνονται σημάδια σύγκλισης. Νέες “φιτιλιές” επιχειρεί να βάλει ο Σόιμπλε. “Καμπανάκι” από Moody’s για Grexit.

Ant1news

Τα κλιμάκια των δανειστών μένουν κι απόψε στην Αθήνα και αυτό δείχνει πως υπάρχουν σημεία σύγκλισης στη διαπραγμάτευση. Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «η συζήτηση έχει μπει πλέον στον πυρήνα των μέτρων, δηλαδή πόσα και από πού θα κοπούν».

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικεφαλής των κλιμακίων θα φύγουν και θα επιστρέψουν αμέσως μετά το Euroworking Group, δηλ. Παρασκευή ή Σάββατο, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μία τεχνική συμφωνία.

Κατά την ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν τόνισε ότι η αποστολή των Θεσμών παραμένει στην Αθήνα, «προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», συμπληρώνοντας «δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία αναχώρησης των θεσμών».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως την ώρα που κυβερνητικά στελέχη συντηρούν τις ελπίδες για σύγκλιση, η σκληρή εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάθε άλλο παρά κάμπτεται.

Νέες “φιτιλιές” στη διαπραγμάτευση επιχειρεί να βάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Απαντώντας στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, ο Γερμανός Υπουργός των Οικονομικών  παρέπεμψε για το 2018 τις όποιες αποφάσεις για το χρέος, έδειξε την Αθήνα για τα υψηλά πλεονάσματα, ενώ άνοιξε πάλι θέμα Grexit, φροντίζοντας να… πετάξει το μπαλάκι στην Ελλάδα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα Grexit έκρουσε σήμερα και ο οίκος Moody’s, εκτιμώντας πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας – πέραν της Ελλάδας – από την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική να αυξηθεί φέτος λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ.

«Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, και σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει βρεθεί σε ένα καθεστώς αναγκαστικής επιτροπείας… Αυτή η συζήτηση να ολοκληρωθεί με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής επιτροπείας και την έξοδο από την κρίση», σημείωσε.

 

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ και πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, στον Real Fm. Για το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Θεοχαράκη θα επιτείνει τη λιτότητα και θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Στο ερώτημα ότι ουσιαστικά από τα λεγόμενά του εξάγεται το συμπέρασμα ότι είμαστε πειραματόζωα ο κ. Θεοχαράκης απάντησε: «Βεβαίως. Όχι μόνο πειραματόζωα, είμαστε και τα κοράκια που ουσιαστικά καρφώνουν στον στύλο για να μην έρχονται τα άλλα κοράκια και τρώνε τα σπαρτά».