X

“Έκλεισε” ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα. Αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά παραμένουν τα “αγκάθια” στη διαπραγμάτευση.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πρόοδος σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους δανειστές, καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί αυτήν τη στιγμή στα εργασιακά που, μαζί με το αφορολόγητο και τις συντάξεις, αποτελούν τα μεγάλα “αγκάθια”. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τα κλιμάκια των δανειστών δεν δέχονται να βγουν εκτός των εργασιακά, προκειμένου να “κλείσει” η τεχνική συμφωνία (Staff-Level Agreement).

Κυβέρνηση και δανειστές έκαναν βήματα προόδου και η Αθήνα επιδιώκει πλέον να υπάρξει σαφής αναγνώριση της σύγκλισης των δύο πλευρών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Τρίτης «αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το Staff-Level Agreement, δηλαδή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το τι θα γίνει εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και τελικά, να κλείσει όλο το πακέτο. Είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και  ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά».

 

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να αξιοποιήσει στην διαπραγμάτευση τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ύψος του ΑΕΠ το 2016, που έμεινε ακριβώς ίδιο με εκείνο του 2015, όσο και τα στοιχεία που δείχνουν ότι εξακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς ως 400 ευρώ.

 

Πόλεμος Λαγκάρντ - Σόιμπλε για το χρέος

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν πονοκεφαλιάζουν μόνο από τις απαιτήσεις των δανειστών στην Αθήνα, αλλά και από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Βερολίνου – Νομισματικού Ταμείου για την διευθέτηση του χρέους, που όπως επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του Ταμείου με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε έτσι στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι αν τελικώς υπάρχει παρέμβαση στην εξυπηρέτηση του χρέους, θα υλοποιηθεί από το 2018 και ύστερα.

 

Αισιοδοξία από τα βήματα προόδου

Η Κυβέρνηση πάντως εκφράζει την αισιοδοξία της για επερχόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, δείχνοντας πως η διαπραγμάτευση για αγκάθια, όπως τα εργασιακά, ίσως παραπεμφθεί για αργότερα ή απαιτήσει διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο.

Όπως έλεγε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώτος στόχος είναι να κλείσει ο πυλώνας της διαπραγμάτευσης που αφορά τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί αρκετά νωρίτερα από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, την ώρα πάντως που με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας έλεγε ότι «καθώς συζητά μέτρα για την περίοδο 2018-2021, η Κυβέρνηση ουσιαστικά διαπραγματεύεται με τους δανειστές το 4ο μνημόνιο».

Η Κυβέρνηση εμμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κανονικότητας στην αγορά εργασίας, τόνισε από την Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου, την ώρα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού μοίρασε κόκκινα τριαντάφυλλα για την Ημέρα της Γυναίκας, έλεγε ότι «και ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο, θα καταλήξει στη νομοθέτηση ενός ακόμα βάρβαρου και αντιλαϊκού πακέτου μέτρων».