X

Πιο κοντά σε συμφωνία Αθήνα – δανειστές

Έκλεισε ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Παραμένουν οι δανειστές, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Πού υπάρχουν συγκλίσεις, που χαώδεις διαφορές.

Ant1news

Σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κατά τις πολύωρες χθεσινές διαπραγματεύσεις, που ολοκληρώθηκαν μετά τη 1:30 τα ξημερώματα.

Οι δανειστές παραμένουν στην Αθήνα, με το επόμενο ραντεβού να έχει οριστεί για τις 15:00. Αυτό σημαίνει αφενός ότι, τα κλιμάκια των δανειστών και της Κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στο προγραμματισμένο για τις 21:00 Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, αφετέρου ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι το μόνο θέμα που έκλεισε, με κυβερνητικές πηγές να ενημέρωναν ότι βάσει της χθεσινής συμφωνίας, θα «κουρεύεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, αλλά όχι οι ασφαλιστικές εισφορές».

«Πολλά είναι τα θέματα που κλείνουν. Στα θετικά μέτρα είτε είναι από τη μεριά των δαπανών είτε από τη μεριά των εσόδων, έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, σχεδόν έχουν συμφωνήσει σε όλο το πακέτο, παραμένουν μία-δύο διαφορές   σχετικά με το πώς, για παράδειγμα, θα κοπεί ο ένας ή ο άλλος φόρος. Υπάρχουν και κάποια τεχνικά ζητήματα που χρειάζονται περισσότερη συζήτηση », ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά το τέλος των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων.

Να σημειωθεί, σχετικά με τα αντίμετρα ότι, βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών σε είδη διατροφής και ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έχουν απήχηση, στην άλλη πλευρά. Βασική θέση του ΔΝΤ είναι στα αντίμετρα να προηγούνται οι μειώσεις φόρων και επιχειρήσεων και τα φυσικά πρόσωπα υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων.

Την ίδια ώρα το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει ακόμα συζητηθεί, ενώ μεγάλες παραμένουν οι διαφωνίες πάνω στο θέμα των εργασιακών,

«Συνεχίστηκε η πρόοδος, κλείνουμε θέματα», ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαιώνοντας ότι οι τελευταίες ώρες των σημερινών διαπραγματεύσεων αναλώθηκαν στο θέμα των εργασιακών, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχουν ακόμα προβλήματα με το ΔΝΤ».

Συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών είχε χθες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και οι προοπτικές της, ενώ από πλευράς του ΣΕΒ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο αναπτυξιακό σκέλος της τρέχουσας αξιολόγησης καθώς και στα κίνητρα για επενδύσεις.