X

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις “φωτιά” στους επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ

Αίσθηση από τη νέα προκλητική διάταξη! Μαίνεται ο σάλος για τις καταγγελίες περί του «χρυσού εφάπαξ» που διασφάλισε ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ.

Ant1news

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε άσχετο νομοσχέδιο και προβλέπει σχεδόν τον διπλασιασμό των αμοιβών των επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η διάταξη ορίζει ότι ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ και ο αναπληρωτής του εξαιρούνται από τα πλαφόν των 4600 ευρώ για τους υπόλοιπους αμειβόμενους από το Δημόσιο και πλέον οι μισθοί τους θα ανέρχονται σε 8.315 ευρώ μηνιαίως.

Αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί η καταγγελία του βουλευτή του της ΝΔ, Κώστα Σκρέκα, ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, έκανε «δώρο» στον εαυτό του μια προαγωγή, η οποία αύξησε το εφάπαξ του κατά 100.000 ευρώ, εκτοξεύοντας το στα 258.000 ευρώ.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για το θέμα: «Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σε περίπτωση που μέλος της διοριστεί ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, άμεσα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής. Δηλαδή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος να θυμίσω προηγουμένως ότι ήταν διευθυντής της επιχείρησης, με τον διορισμό του από το Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, άμεσα και πριν οποιαδήποτε συνταξιοδότησή του εξισώθηκε με γενικό διευθυντή, με βάση το καταστατικό της εταιρείας».

Την άμεση παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ ζητά η ΝΔ καθώς, όπως λέει, σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, που - ακόμη και τώρα - προσποιείται πως δεν είδε και δεν άκουσε.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα» επεσήμανε ότι «ενώ εκκρεμεί η απάντηση από τον ΟΔΔΗΧ για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Παρίσι και ενώ έχει παρέλθει η κοινοβουλευτική προθεσμία των 20 ημερών για να μου φέρουν τα πρακτικά για να δούμε αν η συμφωνία με τους Ρότσιλντ έγινε πριν ή μετά το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι, βγαίνει ξαφνικά μια τροπολογία που διπλασιάζει τους μισθούς στον ΟΔΔΗΧ». «Αυτό λέγεται απόπειρα δωροδοκίας στην καθομιλουμένη», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας τονίζει πως «το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο» και επισημαίνοντας ότι ο κ. Σταθάκης επιμένει να καλύπτει προκλητικά το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, για το "δωράκι" των 100.000 ευρώ που έκανε στον εαυτό του.

«Την ώρα που γονατίζουν τους Έλληνες με τους φόρους και τις περικοπές, οι ίδιοι ρημάζουν την δημόσια περιουσία» τόνισε ο Τομεάρχης περιβάλλοντος & Ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Νίκας ήταν επί χρόνια υπάλληλος του ΔΕΣΦΑ με τον βαθμό του Διευθυντή. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας με την ισχύ της θέσης του, επέβαλε στο Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας να τον προβιβάσει κατά δύο κλιμάκια, στον βαθμό του Γενικού Διευθυντή και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο.

Με ανακοίνωση του ο ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι τα καταγγελλόμενα δεν είναι αληθή, αναφέροντας ότι ο κ. Νίκας υποχρεωτικά πήρε προαγωγή όταν διορίστηκε ως επικεφαλής του Οργανισμού και ότι έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί, λαμβάνοντας το εφάπαξ που του αναλογούσε. «Είναι απολύτως αναληθές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ έδωσε προαγωγή στον εαυτό του, καθώς επίσης και ότι, δήθεν έλαβε, ως εφάπαξ, ποσό 100.000 ευρώ πλέον αυτού που θα εδικαιούτο ως εργαζόμενος της εταιρείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο από το Ποτάμι, το οποίο κάνει λόγο για δελτίο «χρυσών» κυβερνητικών συμβολαίων. «Το σημερινό δελτίο παροχών των εκλεκτών της κυβέρνησης του «νέου ήθους» προς τους εαυτούς τους περιλαμβάνει: Αύξηση κατά 80% από τα 4.631 στα 8.315 ευρώ στους μισθούς, του Γενικού Διευθυντή και του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. «Χρυσό εφάπαξ» 258.000 ευρώ, (αυξημένο κατά 100.000) στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ» τονίζει το Ποτάμι και σχολιάζει: «Κατά τα λοιπά, οι πολίτες τρέχουν στις ουρές για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το κράτος. Οι παρατρεχάμενοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν αυξημένες ανάγκες...»