X

Ανοιχτά όλα τα θέματα του σκληρού πυρήνα

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Αναχωρούν αύριο τα κλιμάκια. Με τηλεδιάσκεψη απόψε το EuroWorking Group.

Ant1news

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 17:30 οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις Αθήνας-Θεσμών, με στόχο την επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας (Staff-Level Agreement).

Τα κλιμάκια των δανειστών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα, ενώ ανοιχτά παραμένουν, όπως φαίνεται, όλα τα θέματα του σκληρού πυρήνα της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία μόνο στα περιφερειακά και στο δημοσιονομικό κενό, ενώ ανοιχτά παραμένουν το μέγεθος του πακέτου μέτρων, το μίγμα του, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα, ενώ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στο ισορροπημένο πακέτο μετά το πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βγει και πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος αξιωματούχος, το κενό του 2018 είναι ασήμαντο, καθώς έχει καλυφθεί από τα κοινωνικά επιδόματα. Όμως, υπάρχουν διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι δανειστές.

 

Την ίδια ώρα, πηγή με γνώσεις των διαπραγματεύσεων κατηγορεί το ΔΝΤ για ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και τη μη αλλαγή ορίου απολύσεων.

«Το συνταξιοδοτικό συζητείται στο πλαίσιο του ισορροπημένου προγράμματος. Η διαφωνία στις παρεμβάσεις αφορά στον χρόνο εφαρμογής των περικοπών» τονίζει η ίδια πηγή εξηγώντας ότι η ελληνική πλευρά ζητά την εφαρμογή σε βάθος ετών, ενώ οι δανειστές ζητούν την εφαρμογή των περικοπών το διάστημα 2019-2020.

Αναλυτές επισημαίνουν πως όλα αυτά πάνε πίσω τη συζήτηση για συνολική συμφωνία, που αφορά και στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, καθυστερώντας τη διαδικασία για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), το οποίο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητάει να σταματήσει.

«H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, αλλά θα έχει κλείσει έως τις 20 Μαρτίου» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Για πρώτη φορά, μετά από μία οκταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.