X

Μαίνεται ο “πόλεμος” Ολλανδίας - Τουρκίας

Δεύτερο μπλόκο σε υπουργό της Τουρκίας από τις ολλανδικές αρχές. Οργισμένη αντίδραση Ερντογάν. Νέες δηλώσεις με απειλές από Τσαβούσογλου.

Ant1news

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να πάρει πίσω την άδεια προσγείωσης που είχε δοθεί στο αεροσκάφος που θα μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ για να παραβρεθεί σε προεκλογική συγκέντρωση με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα.

Οργισμένος ο Ερντογάν απείλησε να απαντήσει στην απαγόρευση από την Ολλανδία της επίσκεψης Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού. «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε δεν άργησε να έρθει. Χαρακτήρισε το σχόλιο του Ερντογάν «εντελώς απαράδεκτο». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Τσαβούσογλου: «Δεν θα μείνει αναπάντητη η στάση της Ολλανδίας»

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε νέες δηλώσεις του είπε οτι «στη διπλωματία ήταν ό,τι πιο ακραίο μπορούσε να συμβεί. Η ακύρωση της πτήσης από όλες τις απόψεις είναι απαράδεκτη. Από όποια πλευρά και να το δείτε είναι απαράδεκτο για τις αξίες τις Ευρώπης και την φιλία των δύο χωρών».

Κατηγόρησε επίσης την Ολλανδία ότι παίρνει θέση στο δημοψήφισμα. «Γιατί αυτή η αλλαγή σας ενοχλεί; Επειδή γνωρίζουν ότι η Τουρκία με αυτό το δημοψήφισμα θα γίνει πιο ισχυρή;»

Όπως είπε ο Τσαβούσογλου, στον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας πρότεινε να πάει μετά τις εκλογές τους για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση λόγω Βίλντερς και αυτός του απάντησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μετά τις εκλογές. «‘Τι γλώσσα είναι αυτή’, του είπα. Εγώ σου λέω σαν άνθρωπος, πες το στον πρωθυπουργό και απάντησέ μου. Ενώ εγώ περίμενα τηλεφώνημα ο (Ολλανδός) πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θέλουμε να δούμε τον Τούρκο Υπουργό».

 

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου άνοιξε και πόλεμο της ‘τουλίπας’, λέγοντας «Αν θέλει ας έρθει να δει τις τουλίπες. Εκείνες οι τουλίπες πήγαν στην Ολλανδία την οθωμανική περίοδο. Αν εκείνες οι τουλίπες δεν τους έκαναν ανθρώπους να τους στείλουμε νέες τουλίπες ίσως τους κάνουν λίγο ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα υπάρξει απάντηση σε όλα αυτά. “Η Ολλανδία πήρε αυτή την απόφαση. Η απόφαση αυτή χαροποίησε το Βίλντερς. Αυτό ήταν που ήθελε. Αν δείτε αυτά που γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ικανοποιήθηκε. Η ίδια νοοτροπία, τα ίδια μυαλά, ο ίδιος φασισμός. Αυτή τη στιγμή ο Βίλντερς είναι πολύ χαρούμενος. Όποιος και να έρθει στην εξουσία στην Ολλανδία θα έχει την ίδια νοοτροπία με τον Βίλντερς», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Νεο μπλόκο σε υπουργό της Τουρκίας

Στο μεταξύ οι Ολλανδικές αρχές έκλεισαν το δρόμο γύρω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπου κατευθύνεται η υπουργός Οικογενειακών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία ταξιδεύει οδικώς από το Βερολίνο. Η Υπουργός θα επισκεπτόταν το τουρκικό προξενείο, για να πραγματοποιήσει ομιλία, αλλά οι ολλανδικές αρχές έκλεισαν το δρόμο της, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

 

Την ίδια ώρα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμένο της Ολλανδίας έπειτα από την ακύρωση της πτήσης του Τούρκου ΥΠΕΞ. Στην Τουρκία οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, ακόμη και από την αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. “Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη”, είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Αναντολού’, η Ολλανδία πάντως πριν ακυρώσει την πτήση πρότεινε στον Τσαβούσογλου η ομιλία να γίνει σε πολύ στενό κύκλο, μέχρι 50 ατόμων, τα ονόματα των οποίων δε θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις ολλανδικές αρχές. Ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε.