X

Αφορολόγητες οι δωρεές σε κόμματα και πολιτικούς!

Ποιοι είναι οι νέοι κωδικοί που εμφανίστηκαν στο φετινό έντυπο της εφορίας. Τι προβλέπεται για τις δωρεές σε κόμματα και πολιτικούς.

Ant1news

 

Ενώ οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές συνεχίζονται για το πόσο μεγάλη θα είναι η περικοπή της έκπτωσης φόρου για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την ίδια ώρα στο καινούργιο έντυπο της φορολογικής δήλωσης προστίθενται νέοι κωδικοί τους οποίους θα συμπληρώσουν όσοι δώρισαν χρήματα σε πολιτικά κόμματα και βουλευτές προκειμένου να τύχουν μεγάλης έκπτωσης φόρου.

Οι νέοι κωδικοί, εμφανίστηκαν στο φετινό έντυπο της εφορίας –το Ε1-, και όσοι τους συμπληρώσουν θα έχουν δικαίωμα φορολογικής έκπτωσης. Η έκπτωση, θα δοθεί αν έχουν γίνει δωρεές κατά τη διάρκεια του 2016 είτε προς κόμματα είτε προς βουλευτές. Το δικαίωμα των δωρητών, πηγάζει από νόμο του 2014 (4304/2014).

Τα όρια της χρηματοδότησης είναι έως 20.000 ευρώ κατ’ έτος από το ίδιο πρόσωπο/ χρηματοδότη για τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, ενώ για τους υποψήφιους και αιρετούς βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ποσό αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ από το ίδιο πρόσωπο/χρηματοδότη κατ’ έτος.

Το όφελος από τη δωρεά μπορεί να είναι πολύ σημαντικό ειδικά αν ο χρηματοδότης είναι πρόσωπο που εμφανίζει υψηλά εισοδήματα στη φορολογική του δήλωση.