X

“Πόλεμος” Τουρκίας με Ολλανδία - ΕΕ

Στα άκρα η κόντρα μεταξύ Άγκυρας και Ολλανδίας. Με μετριοπαθείς δηλώσεις απάντησε ο Ρούτε στο «παραλήρημα» Ερντογάν. Στο πλευρό της Ολλανδίας η Μέρκελ.

Ant1news

Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, συνεχίζει να είναι μετριοπαθής στις δηλώσεις του, η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία, όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.

Ο Ρούτε υποστήριξε σήμερα πως η Τουρκία δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις κρίσιμης σημασίας ολλανδικές εκλογές της Τετάρτης μετά τη διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη, που ξέσπασε το σαββατοκύριακο.

«Δεν πιστεύω πως θέλουν να επέμβουν», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρότερνταμ, «δεν πιστεύω πως η ιδέα τους ήταν να επηρεάσουν τις εκλογές». Ο Ρούτε δήλωσε επίσης πως υπάρχει πραγματική πιθανότητα ο εθνικιστής πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς, που τάσσεται κατά του Ισλάμ, να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σ' αυτή τη χώρα και ο Γκέερτ Βίλντερς να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα στείλει ένα σινιάλο στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Η τουρκική απάντηση

Νέα απάντηση στον Ολλανδό πρωθυπουργό έδωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, «ο  κύριος της Ολλανδίας λέει ότι το αφεντικό σε αυτή τη χώρα είμαστε εμείς. Δεν είμαι εγώ το αφεντικό βέβαια, αλλά στη δική μου χώρα το αφεντικό είναι ο λαός. Εσύ δεν έχεις μάθει ακόμη τι εστί δημοκρατία φαίνεται».

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε  ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

Αλλά κι ο Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις στο CNN χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ολλανδίας φασιστική. «Ναι, σε αυτή την κυβέρνηση αναφέρομαι. Αν και ο Βίλντερς δεν είναι στην εξουσία, δεν υπάρχει καμία διαφορά με την κυβέρνηση όσον αφορά στην πολιτική και στις δηλώσεις τους». Και συνέχισε λέγοντας, «εμείς δεν παραβιάζουμε τους διεθνούς κανόνες και τα στάνταρτς. Γιατί στην Τουρκία, δεν υπάρχει μία φασιστική κυβέρνηση όπως στην Ολλανδία».

Μέρκελ: απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, που υποστήριξε ότι η συμπεριφορά της Ολλανδίας θυμίζει το ναζισμό και το φασισμό, προκάλεσαν την αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Η κα. Μέρκελ σε δηλώσεις της απέρριψε και καταδίκασε κατηγορηματικά κάθε ρητορική που συνδέει την Ολλανδία με το ναζισμό, όπως είχε πράξει άλλωστε σε ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει προ ημερών ο Ερντογάν για τη Γερμανία.

«Όσα ισχύουν για μας ισχύουν και για τους συμμάχους μας. Είναι εντελώς άτοπες αυτές οι συγκρίσεις και ευτελίζουν τον πόνο που έζησαν πολλές χώρες. Ειδικά δε η Ολλανδία που υπέφερε πολύ από το ναζισμό. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και θα σταθούμε στο πλευρό της Ολλανδίας, όπως και σε κάθε σύμμαχο χώρα μας αν χρειαστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων η καγκελάριος.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα ότι οι αναφορές του τούρκου προέδρου περί ναζισμού και φασισμού στη διάρκεια της διπλωματικής διένεξης με την Ολλανδία είναι απαράδεκτες.

«Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λέξεις όπως φασισμός ή Ναζί, αυτό είναι απαράδεκτο επειδή πρόκειται για λέξεις πολύ βίαιες», δήλωσε ο Ερό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Στοκχόλμη με τη σουηδή ομόλογό του Μάργκοτ Βάλστρομ και παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη πλευρά ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, έριξε «λάδι στη φωτιά», δηλώνοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε για το Προσφυγικό θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Οι οικονομικές συνέπειες

Ο διπλωματικός πόλεμος ενδέχεται να έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Στην Τουρκία δραστηριοποιούνται 2.711 ολλανδικές επιχειρήσεις με τις ολλανδικές επενδύσεις να φτάνουν τα 22δις δολάρια. Αντίστοιχα στην Ολλανδία δραστηριοποιούνται 3 χιλιάδες Τούρκοι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας το 2016, η Τουρκία είχε εξαγωγές 3,589 δις δολάρια στην Ολλανδία και εισαγωγές 3 δις δολάρια.

Στα άκρα οδηγεί την κόντρα ο Ερνογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι η Χάγη «θα πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή της να επιτρέψει σε Τούρκους Υπουργούς να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενώ η Χάγη απάντησε με σκληρό τρόπο.

Στη διάρκεια δύο ομιλιών του χθες Κυριακή ο Ερντογάν κατήγγειλε τη συμπεριφορά της Ολλανδίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό».

Αντιδρούσε στην απέλαση το Σάββατο της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά και την άρνηση των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ώρα που ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της έντασης, ο Ερντογάν απαντούσε σκληρά: «Δεν έχετε ακόμη πληρώσει το τίμημα για να μιλάτε για εξομάλυνση των σχέσεών σας με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Κατσαελί στη βορειοδυτική Τουρκία.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτή την αναίδεια», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία «μπανανία».

Παράλληλα ζήτησε από διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Χάγης. «Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς στην Ευρώπη και αλλού να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Έχει πει τίποτε η Ευρώπη; Όχι. Γιατί; Γιατί δεν δαγκώνει ο ένας τον άλλον. Η Ολλανδία ενεργεί σαν μπανανία», κατήγγειλε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε επίσης την υπερβολική βίας που χρησιμοποιήθηκε από τους Ολλανδούς αστυνομικούς για τη διάλυση του πλήθους των περίπου χιλίων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή μπροστά από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

 

«Αν στείλετε τα άλογα, τα σκυλιά εναντίον των συμπολιτών μου, θα πρέπει να λογοδοτήσετε», προειδοποίησε, αναφερόμενος στις μονάδες της ολλανδική αστυνομίας με σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάλυση του πλήθους, μαζί με τις αντλίες νερού και τους έφιππους αστυνομικούς.

Παρά τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, Τούρκοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και χθες Κυριακή τη νύχτα έξω από το προξενείο στο Ρότερνταμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Κάποιοι από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και πέτρες, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση των γκλομπ για να τους διαλύσει.

Μετά τις αλλεπάλληλες σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ύψωσε και εκείνος τους τόνους. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν χθες», δήλωσε χθες το απόγευμα. «Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.

Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

 

Στην Ολλανδία η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τετάρτης, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. 

Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ως τώρα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την έλευση Τούρκων Yπουργών.

Χθες ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν «πρότεινε» στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ να αναβάλει μια επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου εξαιτίας της «κλιμάκωσης» της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ολλανδίας.