X

Νέα “πυρά” Ερντογάν σε Μέρκελ και Ολλανδία

Επανέλαβε τα περί ναζισμού και εκτόξευσε βολές κατά της Μέρκελ προσωπικά. Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Άγκυρα στην Ολλανδία. Νέες απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

Ant1news

Ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απαγόρευσης των εμφανίσεων Τούρκων Υπουργών από τις ολλανδικές Αρχές απείλησε ο Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας εκ νέου την Ολλανδία ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της και δίνοντας συνέχεια σε αυτήν τη διπλωματική διαμάχη που έχει ξεκινήσει και εντείνεται τις τελευταίες μέρες.

Στο στόχαστρο του «Σουλτάνου» βρέθηκε και η Γερμανία, την οποία κατηγόρησε ότι υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, Γερμανία και Ολλανδία απέτρεψαν τις προεκλογικές ομιλίες των Υπουργών του στις χώρες τους.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, επιτέθηκε προσωπικά στην Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι κρύβει τρομοκράτες στη χώρα της.

«Κυρία Μέρκελ γιατί κρύβεις τρομοκράτες στη χώρα σου; Γιατί δεν κάνεις τίποτα για αυτό;» είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν έχει ανταποκριθεί στην αποστολή 4.500 φακέλων υπόπτων για τρομοκρατία που έχει αποστείλει η Άγκυρα. «Κυρία Μέρκελ, υποστηρίζεις τους τρομοκράτες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Γερμανία, την οποία έχει κατηγορήσει για υπόθαλψη Κούρδων αυτονομιστών και πραξικοπηματιών, «υποστηρίζει την τρομοκρατία με αδίστακτο τρόπο».

 

Επέρριψε, επίσης, κατηγορίες στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τη στήριξή της προς τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, σε αυτήν τη διπλωματική διαμάχη που κλιμακώνεται τελευταία μεταξύ τους.

«Μπορούμε να αποκαλέσουμε αυτές τις συμπεριφορές νέο-ναζισμό. Μία νέα ναζιστική τάση», επανέλαβε ο Ερντογάν και κάλεσε τους Τούρκους διπλής υπηκοότητας να μην ψηφίσουν κόμματα που τάσσονται κατά της Τουρκίας στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Για την Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Καγιά, ανέφερε ότι ρίσκαρε ακόμη και να πεθάνει μέσα στο αυτοκίνητό της στην Ολλανδία και την ευχαρίστησε για το θάρρος της.

Οι κυρώσεις κατά της Ολλανδίας και οι απειλές σε βάρος της ΕΕ

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς μετά το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε τις κυρώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση κατά της Ολλανδίας, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» όλων των επαφών, η αναστολή όλων των αδειών διπλωματικών ολλανδικών πτήσεων μέσα από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συμφωνία για τους πρόσφυγες απάντησε: «Εάν χρειαστεί θα κάνουμε τα δέοντα βήματα. Εάν χρειαστεί μπορούμε να αναθεωρήσουμε την στάση μας στο προσφυγικό».

Νωρίτερα χθες ο υπουργός για την ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του κατά της Ολλανδίας και της ΕΕ είχε πει ότι «η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης (των προσφύγων) από ξηράς».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Οι κινήσεις που κάνει, ωστόσο η Άγκυρα κατά της Χάγης έχουν περιορισμένες δυνατότητες, καθώς η Τουρκία έχει συμφέροντα από τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Την ώρα που στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 400.000 Τούρκοι υπήκοοι, οι ολλανδικές επενδύσεις σε τουρκικό έδαφος ανέρχονται σε 22 δισ. δολάρια κατ’έτος, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλη πηγή εσόδων, αφού η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με ποσοστό 16%.

Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία το 2016 έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ, βάζοντας τη χώρα στο δέκατο σημαντικότερο προορισμό των τουρκικών αγαθών. Οι εισαγωγές ολλανδικών αγαθών προς την Τουρκία, ανέρχονται σε 3 δισ. για το 2016.