X

Βερολίνο και Χάγη απαντούν στον Ερντογάν

Στην Κομισιόν επιτείθεται τώρα το τουρκικό ΥΠΕΞ. Απαντήσεις από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε στις χθεσινές βολές και τις κυρώσεις από πλευράς Άγκυρας.Με νέα "πυρά" απαντά ο Ερντογάν.

Ant1news

Καμία αξία δεν έχει για την Τουρκία η ανακοίνωση της Ε.Ε για στήριξη της Ολλανδίας, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ωστόσο πολύ σοβαρή τη στάση αυτή της Ε.Ε.. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο απαντά στα χθεσινά πυρά του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Άγκυρα ότι επιβάλει στην Ολλανδία.

«Αυτή η μυωπική ανακοίνωση της Ε.Ε. δεν έχει καμιά αξία για την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι «πρέπει να αντιληφθούν ότι η στάση αυτή πριμοδοτεί την εχθρότητα εναντίον των ξένων και τον αντιτουρκισμό».

«Οι συνομιλητές μας της Ε.Ε. εφαρμόζουν επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες», υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Αντιδράσεις Βερολίνου και Χάγης

Στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις Ερντογάν «εμφανώς εσφαλμένες» και πρόσθεσε ότι «η καγκελάριος δεν έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε αγώνα δρόμου προκλήσεων».

Ο Ερντογάν ωστόσο «ξαναχτύπησε» σήμερα, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην Μέρκελ, για την οποία είπε ότι, «η αλληλεγγύη της προς την Ολλανδία την κάνει να μην διαφέρει με αυτήν» , ενώ παρομοίασε την «επίθεση» που κάνει η Μέρκελ στην Τουρκία με αυτές που έκανε η ολλανδική αστυνομία στους Τούρκους διαδηλωτές.

Σημείωσε ότι δεν  θα προχωρήσει σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, όμως τόνισε ότι, «οι πράξεις της δεν θα συγχωρεθούν με μια συγγνώμη».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όμηροι των ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων».

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του, δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο».

 

Ο Ερντογάν αφού χαρακτήρισε «ναζί» τα μέλη της ολλανδικής ηγεσίας, προχώρησε μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησής του  στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων: η Τουρκία, δήλωσε χθες ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αρνείται την επιστροφή του πρεσβευτή της Ολλανδίας Κιλ Κορνέλις βαν Ριζ «μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί». Ανακοίνωσε επίσης της τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων υψηλού επιπέδου με την Ολλανδία, αλλά όχι οικονομικών.Ο Τούρκος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία ζητεί την διεξαγωγή έρευνας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η χρήση έφιππων αστυνομικών και αστυνομικών σκύλων για την αποκατάσταση της τάξης μετά τη διαδήλωση τούρκων μεταναστών στο προξενείο του Ρότερνταμ. Η Άγκυρα ζητεί επίσης από την Ολλανδία να αποκαταστήσει «το κακό που έκανε»...

 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

Η ένταση ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες και με τη Γερμανία, όπου πολλές πόλεις αρνήθηκαν τη διεξαγωγή τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων.

Η Άγκυρα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Όμως, υπό το φως της παρούσας κρίσης, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία υπεγράφη πριν από έναν χρόνο.