X

Αντιφατικά μηνύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Αισιόδοξος δηλώνει ο Σόιμπλε. Πιο ανώδυνη η δραχμή από το κλείσιμο της αξιολόγησης λέει ο Βαρουφάκης. Η λίστα με τα αντίμετρα που δέχονται οι δανειστές.

Ant1news

Αντιφατικά μηνύματα για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης, με πρώτο στόχο την τεχνική συμφωνία ως την Δευτέρα, στέλνουν Κυβέρνηση και δανειστές, ενώ ο χρόνος ως το  Eurogroup λιγοστεύει.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σήμερα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους ενημέρωσαν σύμφωνα με πληροφορίες, για τη λίστα με τα αντίμετρα που έχουν αποδεχθεί ως τώρα οι δανειστές.

Οι πληροφορίες από την Αθήνα επιμένουν ότι στις τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, όμως ο Σόιμπλε αισιοδοξεί.

«Βρισκόμαστε, ελπίζω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

 

Η Αθήνα, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένει ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, με πρώτο τουλάχιστον ύψους 4,3% του ΑΕΠ το 2019.

«Εάν τα επιπλέον μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν το 2019, το πλεόνασμα θα μπορούσε να ξεπεράσει το 5%, αναφέρει αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα του. Ακόμη και χωρίς τα νέα μέτρα, η Αθήνα εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2020 και πάνω από 5% για το 2021», αναφέρετε στο σχετικό δημοσίευμα.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αξιολόγηση δήλωσε ότι «το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας έχει απολύτως συμφωνηθεί. Είμαστε πάρα πολύ κοντά και στην τεχνική της ολοκλήρωση».

 

Αισιόδοξος για την στήριξη της Αθήνας από την Κυβέρνηση Τραμπ, εμφανίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας πως η βοήθεια των ΗΠΑ στο χρέος και την οικονομία θα συνεχιστεί.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα είναι  πιο ανώδυνη η επιστροφή στην δραχμή από το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τους όρους που θέτουν οι δανειστές.

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εκλογές για να αλλάξει το μείγμα πολιτικής ζητά η Νέα Δημοκρατία, ενώ ανοιχτό παράθυρο για στήριξη κάποιων μέτρων αφήνει Το Ποτάμι

«Η χώρα και η πραγματική οικονομία πληρώνουν πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα, τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες της σημερινής Κυβέρνησης. Η αλλαγή οικονομικής πολιτικής έχει καταστεί απολύτως αναγκαία και επείγουσα», τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, υπογραμμίζει ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι τόσο το κάλεσμα «συνενοχής» στα μέτρα, που απευθύνει η κυβέρνηση, όσο και η κοροϊδία που κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μη βρουν έδαφος μέσα στο λαό».

Αντίθετα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης κάποιων μέτρων, «αν τα μέτρα έρθουν ως μεμονωμένα, ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε ποια θεωρούμε θετικά για την οικονομία μας, τότε θα ψηφίσουμε με βάση τις αρχές μας.  Κάποια θα τα ψηφήσουμε και κάποια δεν θα τα ψηφίσουμε».

Όλα αυτά, ενώ κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή κρούει κώδωνα κινδύνου για την αρνητική επίδραση της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης στην οικονομία κι ειδικότερα στις τράπεζες.