X

Ευρωπαίος αξιωματούχος: ακόμη πολλά τα ανοιχτά μέτωπα Αθήνας - δανειστών

Δυσοίωνη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της ευρωζώνης στο Reuters, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Ant1news


“Ταφόπλακα” στις ελπίδες για Staff Level Agreement στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου έβαλε υψηλόβαθμό στέλεχος της ευρωζώνης, που επικαλείται το Reuters.   

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε μια σειρά από θέματα», δήλωσε και σημείωσε ότι δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να υπάρξει μία συνολική συμφωνία εντός του Απριλίου, απάντησε ότι ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα, αλλά και επειδή θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν εν μέρει το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε στο προηγούμενο Eurogroup και έχει να κάνει με τα επιπλέον μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, αλλά και με τα θετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως σημειώνει το Reuters ότι είναι απίθανο να υπάρξει πολιτικός συμβιβασμός στο Eurogroup, της Δευτέρας  στις Βρυξέλλες και ως εκ τούτου και η χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 86 εκατομμυρίων ευρώ.