X

Στον “αέρα” η επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο

Χωρίς προσδοκίες το Eurogroup της Δευτέρας. Πιέσεις στον Τραμπ για αποχώρηση του ΔΝΤ, αποκαλύπτουν οι F.T. Τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - δανειστών.

Ant1news

Eίναι μακριά από το κλείσιμο της αξιολόγησης Αθήνα και δανειστές, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, εκτιμώντας παράλληλα ότι η συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου φαντάζει απίθανη.

Στις 14.30, πάντως, ξεκίνησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών, με αντικείμενο τις εκκρεμότητες στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και εν όψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. Η συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη έρχεται ως «κατάληξη» αυτών τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στις οποίες τέθηκαν κυρίως τα δημοσιονομικά (συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει κενό για το 2018) και τα εργασιακά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία (μέτρα- αντίμετρα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα) στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Εάν οι θεσμοί επιλέξουν να ωθήσουν την όλη διαδικασία για μετά από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21- 23 Απριλίου, προκειμένου να συζητηθούν πρώτα σε αυτήν τα μέτρα για το χρέος, τότε στις 7 Απριλίου θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και η συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, από πλευράς του, εκτιμά ότι είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, ενώ σημειώνει ότι, δεν υπάρχει διαφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

 

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Μια ρύθμιση που εισήγαγε την Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Michigan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση. Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο.

Άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών ενημέρωνε χθες τους δημοσιογράφους ότι, δανειστές και Αθήνα είναι πολύ μακριά σε μια σειρά θεμάτων, τα οποία συζητούνται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και η τεχνική συμφωνία στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου είναι δύσκολη. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος, στην αντίθετη από την πλευρά που βρίσκεται η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως παρόλο που δεν είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Απρίλιο, θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού μεσολαβούν το Πάσχα και οι εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21 και 23 Απριλίου.

Αναφορικά με τα εργασιακά ο ίδιος είπε πως δεν υπάρχει πιθανότητα να μετατεθούν για τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Για τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει η ευελιξία στην οποία ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Εκεί που έχει σημειωθεί πρόοδος είναι στο θέμα του αφορολόγητου, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία στα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη του στόχου 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019, αλλά ούτε και στα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν αν ξεπεραστεί ο στόχος του 3,5%.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και οι διασφαλίσεις που θα δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτους στο ομολόγους του, είναι οι βασικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές, παράλληλα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης στις εκ των Βρυξελλών διαρροές, χαρακτηρίζοντάς τες «άστοχες και με πολλές ανακρίβειες», που έγιναν σε κακή χρονική στιγμή.