X

Τα φώτα στραμμένα στο τετ α τετ Τραμπ – Μέρκελ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Ant1news

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα την Άγκελα Μέρκελ με την επιθυμία να προτάξει την σταθερότητα των δεσμών ανάμεσα στις δύο συμμάχους έπειτα από ανταλλαγή έντονων δηλώσεων. 

Η Ευρώπη έχει τα μάτια στραμμένα στη συνάντηση αυτή στο Οβάλ Γραφείο και στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει για να διαπιστώσει μέχρι πού η γερμανίδα καγκελάριος και κεντρική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κρατήσει τις αποστάσεις της από τον νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου.

«Την σέβομαι, την συμπαθώ, αλλά δεν την γνωρίζω», είχε δηλώσει ο Τραμπ στα μέσα Ιανουαρίου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προέβλεψε μία «εγκάρδια και πολύ θετική συνάντηση». Η Καγκελάριος πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με «ανοικτό πνεύμα», τόνισε από την πλευρά του γερμανός αξιωματούχος. «Είναι πάντα καλύτερα να συνομιλεί κανείς, παρά να μιλά ο ένας για τον άλλο». 

Η Άγκελα  Μέρκελ αναμένεται να τονίσει την προσήλωσή της στο ελεύθερο εμπόριο τη στιγμή που η νέα αμερικανική κυβέρνηση , υπό το προεκλογικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» , παραμένει προσκολλημένη σε μία ρητορική προστατευτισμού. 

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη καταλήξει στην οριστική του θέση για την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αντικείμενο δύσκολης διαπραγμάτευσης από το 2013 και στην οποία ήταν προσηλωμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

Αλλο σημείο τριβής θα είναι το Κλίμα, το οποίο η Γερμανία εννοεί να καταστήσει κεντρικό θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20), της οποίας θα προεδρεύει, στο Αμβούργο τον Ιούλιο. 

Στο σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: σε εθνικό όπως και σε διεθνές επίπεδο θα προχωρήσει σε περικοπές στο σύνολο των πόρων που είναι αφιερωμένοι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται επίσης να επιμείνει στο θέμα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών των εταίρων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο, που δαπανά 1,2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, συμφωνεί σε μία σταδιακή αύξηση μέχρι το 2% των αμυντικών δαπανών, αλλά η πολιτική συζήτηση για το θέμα του χρονοδιαγράμματος παραμένει πολύ έντονη στη Γερμανία.