X

Ανησυχητική παύση πληρωμών από το Δημόσιο στους ιδιώτες

Σε άτυπη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες έχει προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ. Οι μεγαλύτερες οφειλές είναι στο χώρο της Υγείας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στάση πληρωμών έχει κηρύξει ουσιαστικά, το Υπουργείο Οικονομικών, αφού μετά το 1,8δις ευρώ που έχει δώσει από την προηγούμενη δόση των εταίρων, τώρα έχει εκταμιεύσει μόλις 78εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι το υπουργείο Οικονομικών έσφιξε πάλι τις «στρόφιγγες των πληρωμών» προβλέποντας διαπραγματεύσεις μακράς διαρκείας και η ουσία είναι ότι μόλις εξαντλήθηκαν τα 1,8 δις ευρώ από τις δόσεις που εκταμιεύθηκαν για την αποσυμπίεση των οφειλών του Δημοσίου και την ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης, η ροή των πληρωμών προς την αγορά σταμάτησε κι αυτό αποτυπώθηκε στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «φούσκωσαν» μέσα σε ένα μήνα κατά περίπου 300εκ. ευρώ.

Ο κατάλογος των οφειλών

-ΕΟΠΥΥ: τα χρέη αυξήθηκαν από τα 1,136 δις ευρώ στα 1,330 δις ευρώ

-Νοσοκομεία, τα οποία παρά τα όσα ακούστηκαν στη Βουλή έχουν αρχίσει πάλι να συσσωρεύουν νέα χρέη. Συγκεκριμένα, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στα 522 εκατ. ευρώ από τα 450 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου, με την υποσημείωση του ΓΛΚ ότι αυτά τα χρέη και τα αντίστοιχα του ΕΟΠΥΥ είναι μικτά και δεν έχουν συμψηφιστεί απαιτήσεις από rebate και clawback.

Μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το ΓΛΚ, ο «κουμπαράς» έχει πέσει κάτω από τα 2,8 δις ευρώ (περίπου στα 2δις) και το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι ότι αφενός τα έσοδα κουτσά-στραβά καλύπτουν τους στόχους έστω με… by pass (αυξημένο μέρισμα από την ΤτΕ) αφετέρου οι δανειακές υποχρεώσεις είναι διαχειρίσιμες με δεδομένο ότι δεν υπάρχει μεγάλη πληρωμή ως τον Ιούλιο, εκτός από τα περίπου 1,3 δις ευρώ που πρέπει να καλυφθούν για ομόλογα της ΕΚΤ που δεν «κουρεύτηκαν» το 2012.