X

Βγήκαν “μαχαίρια” στην τηλεδιάσκεψη για την Ενέργεια

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Στον “αέρα” η επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο. Καμία πρόοδος στα εργασιακά.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές  στα ενεργειακά θέματα επαναβεβαιώθηκαν στο πρώτο σκέλος της τηλεδιάσκεψης η οποία ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας, οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους».

Χαριτολογώντας ανέφερε «τσακωθήκαμε δύο ώρες αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε λύση μέχρι τη Δευτέρα».

Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε, ότι "επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MOU, δυο τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα".

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας έλεγαν πως σε ότι αφορά τα εργασιακά δεν υπήρξε καμία πρόοδος, ενώ αντίθετα κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξαν πως ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα υπήρχε πρόοδος σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Αντίθετα έκλεισαν τα θέματα που αφορούσαν το υπερταμείο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Παραμένουν βέβαια κάποια θέματα ανοιχτά, αλλά γι’ αυτά θα προηγηθεί πολιτική συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως σε ότι αφορά το θέμα της ενέργειας, η όποια καθυστέρηση οφείλεται  κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε καθώς αφορά στις σχέσεις  Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε μνημόνιο.

Τέλος και σε ότι αφορά τα αντίμετρα απομένει μόνο το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο, κανένας όμως δεν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα "κολλήσει" τη διαπραγμάτευση.

Στον “αέρα” η επίτευξη συμφωνίας τον Απρίλιο

Eίναι μακριά από το κλείσιμο της αξιολόγησης Αθήνα και δανειστές, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, εκτιμώντας παράλληλα ότι η συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου φαντάζει απίθανη.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών, από πλευράς του, εκτιμά ότι είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου, ενώ σημειώνει ότι, δεν υπάρχει διαφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Άλλος αξιωματούχος των Βρυξελλών ενημέρωνε χθες τους δημοσιογράφους ότι, δανειστές και Αθήνα είναι πολύ μακριά σε μια σειρά θεμάτων, τα οποία συζητούνται στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και η τεχνική συμφωνία στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου είναι δύσκολη. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος, στην αντίθετη από την πλευρά που βρίσκεται η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως παρόλο που δεν είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο τον Απρίλιο, θα είναι δύσκολο να υπάρξει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αφού μεσολαβούν το Πάσχα και οι εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21 και 23 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Μια ρύθμιση που εισήγαγε την Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Michigan που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση. Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο.